Meikar: Venemaa võib lisaks tuumanupule ka internetinupu tekitada

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar.
Silver Meikar. Foto: Peeter Langovits.

Venemaa võimud võivad protestide vaigistamiseks kaaluda tuumanupu kõrvale ka interneti sisse- ja väljalülitamisnupu tekitamist, et kriitilisel hetkel saaks kogu riigilt netiühenduse ära võtta, ütles inimõiguste instituudi nõunik Silver Meikar.

Meikar rääkis ETV saates «Välisilm», et Kremlile oli internet pikka aega huvitav mänguplats, kus propagandavõtteid katsetada ning pärast laupäevaseid meeleavaldusi on tema hinnangul oodata mõningaid muudatusi.

«Arvan, et võimud teevad kolme asja: avavad internetti veel rohkem, aga meelelahutusele, tsirkus kolib internetti, tasuta meelelahutust kõigile nii palju kui nad soovivad, elu läheb lõbusamaks ja kui inimesed tegelevad meelelahutusega, ei tegele nad sel hetkel poliitikaga, teine asi, mida nad teevad, nad püüavad luua riiklikku jälgimissüsteemi,» kirjeldas Meikar.

Kuna suurimad internetiteenuste pakkujad on seotud oligarhidega, on tema sõnul üsna lihtne teada saada, kus keegi eelmisel päeval oli või mida ütles ning leida lihtsalt üles ka potentsiaalsed ohuallikad.

«Ja kolmas asi: selleks, et taastada hirmuolukord, mõistetakse mõned inimesed süüdi, sõelutakse välja mingid inimesed ja korraldatakse neile näidisprotsess, ja mida režiim kindlasti veel vähemalt kaalub, on tuumanupu kõrval veel üks lüliti - internet sisse-välja, et kui tõesti midagi suurt juhtub, oleks ühe näpuliigutusega võimalik osa või kogu internet välja tõmmata,» sõnas Meikar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles