Venemaa president allkirjastas vastuolulise internetiseaduse

Copy
President Vladimir Putin.
President Vladimir Putin. Foto: Sputnik / Reuters

Venemaa president Vladimir Putin allkirjastas kolmapäeval vastuolulise internetiseaduse, mis kriitikute hinnangul annab võimudele veelgi suuremad tsensuurivõimalused.

Kümme rahvusvahelist organisatsiooni kutsus möödunud nädalal Venemaad üles loobuma eelnõust, mille eesmärgiks on vajadusel Venemaa internetiliikluse isoleerimine ülejäänud maailmast.

Eelmisel kuul kiitsid Vene parlamendi ülem- ja alamkoda heaks «suveräänse interneti» eelnõu, mille alusel võib lõigata Vene internetiliikluse ära välismaa serveritest. 

Seadusandjate sõnul on see vajalik, et tagada Vene võrgustike julgeolek. Kriitikud kardavad, et eelnõu annab valitsusele uued vahendid tsensuuri jõustamiseks Venemaal. 

Seaduse järgi hakatakse Venemaal looma tehnoloogiat internetiliikluse marsruutimise monitoorimiseks ja Vene internetiliikluse suunamiseks välismaistest serveritest mööda. 

Eelmisel kuul avaldasid tuhanded inimesed Venemaal meelt selle ja teiste eelnõude vastu, mis on kriitikute sõnul mõeldud informatsiooni ja suhtluse piiramiseks internetis. 

Algatuse autorid rõhutavad, et Venemaa peab tagama oma võrkude julgeoleku, kuna USA presidendi Donald Trumpi eelmisel aastal avalikustatud Ühendriikide küberjulgeolekustrateegias öeldakse, et Venemaa sooritab karistamatult küberrünnakuid.

Vene meedias on seadust hakatud nimetama «iseseisva interneti» seaduseks.

Putin allkirjastas märtsis ka seadused, mille alusel võivad kohtud trahvida ja vangistada inimesi, kes väljendavad lugupidamatust võimude suhtes, ja blokeerida meediat «valeuudiste» avaldamise eest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles