Venezuela meeleavaldused muutusid veriseks (3)

Postimees
Copy
Valitsusvastased meeleavaldajad Venezuela pealinna Caracase tänavatel.
Valitsusvastased meeleavaldajad Venezuela pealinna Caracase tänavatel. Foto: Federico Parra / AFP / Scanpix

Venezuela pealinnas Caracases sai eile meeleavaldusel kuulitabamusest surma naine, tänase päeva jooksul on viga saanud veel kümned inimesed, vahendas Briti ringhääling BBC.

Eile sai meeleavalduste käigus viga 27-aastane naine, kes toimetati peahaavaga haiglasse, kus ta hiljem suri. Veel vähemalt 46 inimest on saanud vigastada. Neist ühel on samuti kuulihaav.

Opositsiooniliider Juan Guaidó kutsus täna streikima avaliku sektori töötajaid, et avaldada seeläbi survet president Nicolás Madurole ametist lahkumiseks. Guaidó kuulutas end juba jaanuaris üleminekuaja presidendiks ja teda on riigipeana tunnustanud rohkem kui 50 riiki, ent Maduro on keeldunud võimu loovutamast.

Täna kinnitas Maduro taaskord, et ei anna alla ja kutsus riigi relvajõude üles hakkama vastu riigipöörde kavandajatele.

«Jah, me oleme lahingus, hoidke moraal kõrgel selles võitluses, et desarmeerida igat reeturit, igat riigipöörde kavandajat,» ütles Maduro televisioonis eetrisse läinud üritusel sõjaväe ülemjuhatusega. 

Venezuela president Nicolas Maduro kutsus riigi relvajõude üles astuma vastu riigipöörde kavandajatele. 
Venezuela president Nicolas Maduro kutsus riigi relvajõude üles astuma vastu riigipöörde kavandajatele. Foto: HANDOUT / REUTERS / Scanpix

Mitmed organisatsioonid on mõistnud hukka vägivalla Venezuela meeleavaldustel.

«Mõistame hukka Jurubith Rausseo mõrva, keda tulistati meeleavalduse ajal pähe,» teatas valitsusväline organisatsioon nimega Venezuela Sotsiaalkonflikti Vaatluskeskus suhtlusvõrgustiku Twitter vahendusel.

ÜRO peasekretär Antonio Guterres hoiatas eile Venezuela võime jõu kasutamise eest valitsusvastaste meeleavaldajate vastu.

«Peasekretär kordas oma üleskutset, et kõik osapooled rakendaksid maksimaalset vaoshoitust ja hoiatas vägivalla kasutamise eest rahumeelsete meeleavaldajate vastu,» ütles ÜRO eestkõneleja Stephane Dujarric.

Venezuela pealinna Caracase idaosas puhkesid kokkupõrked opositsiooni toetajate ja sõjaväelaste vahel, kui valitsuse toetajad ja vastased alustasid 1. mai marsse.

Venezuela rahvuskaartlased tulistasid pisargaasilaenguid meeleavaldajate suunas, kes püüdsid blokeerida maanteed õhuväebaasi lähedal, kus opositsiooniliider Juan Guaidó kutsus teisipäeval sõjaväelasi alustama ülestõusu president Nicolás Maduro vastu.

USA välisminister Mike Pompeo ütles eile, et president Donald Trumpi administratsioon on valmis astuma sõjalisi samme seoses Venezuela kriisiga.

«President on olnud täiesti selge ja uskumatult järjekindel. Sõjaline tegevus on võimalik. Kui see on see, mis on vajalik, siis seda USA ka teeb,» ütles Pompeo Fox Business Networkile.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles