EL lubas vastata USA Helms-Burtoni seaduse jõustamisele

Copy
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini teisipäeval EL-i peakorteris.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini teisipäeval EL-i peakorteris. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liit lubas kolmapäeval vastata USA niinimetatud Helms-Burtoni seaduse rakendamisele, mis lubab Ühendriikides alustada kohtuasju Kuubal võõrandatud vara üle.

EL-i hinnangul on USA käik vastuolus rahvusvahelise õigusega ja ühendus rakendab seetõttu asjakohaseid meetmeid, sealhulgas Maailma Kaubandusorganisatsioonis (WTO), ütles EL-i välispoliitikajuht Federica Mogherini.

1996. aastal vastu võetud seadusega lubatakse eksiilis elavatel kuubalastel esitada USA kohtutesse hagisid nii erafirmade kui ka Havanna valitsuse vastu 1959. aasta kommunistide revolutsiooni järel riigistatud varalt kasu saamise eest.

USA järjestikused valitsused on seni seaduse jõustumist edasi lükanud, kuid aprillis teatas president Donald Trumpi valitsus, et jõustab selle.

Ühendriikide otsuse suhtes on pahameelt väljendanud nii EL kui ka Kanada, kes on mures, et seadus seab ohu nende kodanike ja firmade äritegevuse saareriigis.

«Euroopa Liit kahetseb sügavalt Ühendriikide otsust jõustada täielikult 1996. aasta Helms-Burtoni seadus,» ütles Mogherini.

«See otsus rikub kohustusi, mis võeti EL-USA 1997. ja 1998. aastate lepetes, mida osapooled on alates sellest ajast katkematult täitnud,» märkis EL-i välispoliitikajuht.

«See toob kaasa põhjendamatuid pingeid, õõnestab usaldust ja transatlantilise partnerluse etteaimatavust,» lausus ta.

Mogherini sõnul võib EL lisaks WTO-sse pöördumisele käiku lasta niinimetatud blokeerimismääruse. Määrusega keelatakse EL-i firmadel teatud USA seaduste järgimine ja lubatakse neil nõuda kahjutasu karistuste eest, mille on määranud välisriikide kohtud.

Helms-Burtoni seaduse jõustamisega tahab USA survestada Kuuba valitsust, mida Washington peab Venezuela presidendi Nicolás Maduro ja Nicaragua presidendi Daniel Ortega tegevuse suunajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles