Odessa tänavarahutustest ja ohvreid nõudnud põlengust möödus viis aastat (1)

Copy
Inimesed toovad Odessas lilli Ametiühingute maja juurde, et mälestada viie aasta taguste sündmuste ohvreid.
Inimesed toovad Odessas lilli Ametiühingute maja juurde, et mälestada viie aasta taguste sündmuste ohvreid. Foto: STRINGER / Sputnik / Scanpix

Ukrainlased märgivad täna viie aasta möödumist Odessa tänavarahutustest ja ohvreid nõudnud tulekahjust.

Odessas korraldati meeleavaldus kokkupõrgete ja põlengu ohvrite mälestuseks. Tuhanded leinajad tõid lilli ametiühingute maja juurde ning läitsid küünlaid hukkunute mälestuseks.

Ametivõimud on tugevdanud julgeolekumeetmeid, Odessa tänavatel patrullib 2500 politseinikku.

2014. aasta 2. mai verised tänavalahingud Moskva- ja Kiievi-meelsete meeleavaldajate vahel tipnesid tulekahjuga Kulõkove välja ääres asuvas Ametiühingute majas, kus hukkus tules 42 Moskva-meelset aktivisti. Kuus inimest lasti kesklinnas maha ja ligi 250 sai viga.

Ukraina siseministri esimene asetäitja Sergi Jarovõi hoiatas aastapäevakõnes «jõudude eest, kes püüavad olukorda destabiliseerida».

ÜRO kritiseeris täna avaldatud raportis Ukraina võime suutmatuses rahutuste ohvrite ja nende perekondade õigused jalule seada.

«Nende tapmiste ja vägivallaaktide eest ei ole kedagi vastutusele võetud,» öeldakse ÜRO Ukraina inimõiguste vaatlusmissiooni raportis.

«Kuritegude eest vastutusele võtmine ja juurdepääs õigusemõistmisele on hädavajalik, et saavutada usaldus õigussüsteemi ja õigusriigi vastu, ning need on aluseks leppimisele ja sotsiaalsele sidususele.»

Missioon juhib Kiievi võimude tähelepanu vajadusele viia läbi põhjalik ja erapooletu juurdlus ning selgitada välja tulekahju põhjustajad.

Väidetavalt õnnestus osal süüdlastest põgeneda ja Vene kodakondsus saada, lisab missioon. 

Venemaa on korduvalt süüdistanud Ukrainat süüdlaste väljaselgitamisega venitamises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles