Põhja-Koread on tabanud ränk toidukriis (5)

Copy
Põhjakorealased põllutööl Pyongyangi lähedal.
Põhjakorealased põllutööl Pyongyangi lähedal. Foto: Damir Sagolj / Reuters / Scanpix

Põhja-Korea režiim on vähendanud pärast aastakümne kõige kehvemat saaki toiduabi 300 grammile päevas. ÜRO andmetel ei jätku toitu 10,1 miljonil inimesel.

Põhja-Koread on tabanud kümne aasta kõige rängem toidukriis, mille põhjustas eelmise aasta põua- ja kuumalaine ning üleujutused.

Maailma Toiduprogrammi sõnul on Põhja-Korea valitsus vähendanud toiduabi praeguse aastaaja kohta kõige madalamale tasemele. Riigi elanikud saavad vaid 300 grammi toiduaineid päevas, eelmisel aastal oli see näitaja 360 grammi ühe päeva kohta.

«10,1 miljonit inimest kannatavad Põhja-Koreas ränga toidunappuse käes, mis tähendab, et neil ei ole piisavat toitu järgmise viljakoristuseni,» lausus Maailma Toiduprogrammi kõneisik Herve Verhoosel.

Informatsioon koguti ÜRO abiühenduste poolt 29. märtsist kuni 12. aprillini kestnud visiidil Põhja-Koreasse.

Lisaks leiti, et Põhja-Korea põllumajandustoodang oli eelmisel hooajal umbes 4,9 miljonit tonni, mis on madalaim näitaja alates 2008.-2009. aasta hooajast.

Samuti on toiduamet tõsiselt mures põhjakorealastele kättesaadavate toiduainete mitmekesisuse pärast, sest inimeste toiduse moodustavad peamiselt riis, mais ja kartulid.

Proteiin on napilt kättesaadav, mõned pered saavad lubada mune või liha vaid paaril korral aastas. Ohus on ka selle aasta nisu- ja odrasaak.

Põhja-Koread tabas 1990. aastate keskel ulatuslik näljahäda, milles hukkus hinnanguliselt 250 000 kuni kolm miljonit inimest. Toiduainete nappusest on eriti ohustatud riigi maapiirkonnad.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles