Lähis-Ida rahuplaan: Trumpi väimees soovitab Palestiina riigist lihtsalt mitte rääkida (1)

Copy
Jared Kushner.
Jared Kushner. Foto: JURI GRIPAS / REUTERS / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi nõunik ja väimees Jared Kushner andis eile vihjeid peatselt avaldatava Lähis-Ida rahuplaani kohta, märkides, et selles ei mainita kahe riigi lahendust ja tunnustatakse Jeruusalemma Iisraeli pealinnana. 

Kushner peaks paljuräägitud kava esitama järgmisel nädalal. Lähis-Ida rahuprotsessile värsket lähenemist lubanud Kushner andis selgelt märku, et plaan ei tee ettepanekut kahest riigist iisraellastele ja palestiinlastele, mis on olnud rahukõneluste eesmärgiks aastakümneid ja mida on toetanud ka Ühendriigid. 

«Kui sa räägid kahest riigist, tähendab see iisraellastele üht asja ja palestiinlastele teist,» lausus Kushner Washingtoni Lähis-Ida Poliitika Instituudis. 

«Meie ütlesime aga, et ärgem lihtsalt öelgem seda välja,» lisas Kushner, kelle sõnul tuleb pigem keskenduda üksikasjadele.

Kushner ei soovinud oma kava enne avaldamist laiemalt lahata, kuid kinnitas, et see sisaldab ka lõpliku staatuse teemat.

Palestiina juhtkond on samas korduvalt öelnud, et ei kavatse nõustuda Iisraeli soosiva Trumpi vahendustegevusega. 

Iisrael peab oma pealinnaks kogu Jeruusalemma, kuid palestiinlased näevad Ida-Jeruusalemma oma tulevase riigi pealinnana. 

Kushneri peresidemete tõttu Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga suhtuvad palestiinlased temasse suure umbusuga.

USA saatkonna Jeruusalemma kolimine raskendab Kushneri sõnul küll lühikeses perspektiivis olukorda, kuid tuleb kasuks pikas plaanis.

«Sellega tunnistati tõde – Jeruusalemm on Iisraeli pealinn ning see saab olema niikuinii osa igasugusest lõplikust leppest,» märkis Kushner.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles