20 000 grusiini on hakanud ajateenistusse mineku asemel preestriks

Copy
Sõdurid Gruusia iseseisvuspäeval.
Sõdurid Gruusia iseseisvuspäeval. Foto: Alexandr Imedašvili / Sputnik / Scanpix

Gruusia noormehed kasutavad ajateenistusest mööda hiilimiseks õiguslikku kõrvalteed, mida võimaldab Piibelliku Vabaduse kirik – preestriks hakkamist.

Kui Gruusia relvajõud esitasid Mirian Bežitadzele teenistuskutse, leidis noormees jumala. Tegelikult ei ole Bežitadze kuigi usklik aga sarnaselt tuhandete teiste noorukitega eelistab ta ajateenistusse minekule usku simuleerida.

Bežitadze kasutas õiguslikku kõrvalteed, mida pakub Piibelliku Vabaduse kirik ja registreeris end preestriks. Vaimulikuseisuse saamiseks pidi ta ilmuma kogunemisele isikuttõendava dokumendiga ja maksma 50 larit (umbes 20 eurot).

Seni on kiriku sõnul saanud vaimulikupaberid umbes 20 000 noormeest, mis võimaldab neil sõjaväeteenistust edasi lükata.

Piibelliku Vabaduse kirik asutati 2017. aastal mitte usulistel kaalutlustel vaid poliitilistest motiividest ajendatuna. Kiriku asutamise taga oli libertaarne poliitiline partei Girchi, mille eesmärk oli aidata noortel grusiinidel ajateenistusest pääseda.

Kirik kasutab ära õiguslikku auku, mille kohaselt on preestritel ja vaimulike koolide õpilastel õigus saada vabastust 18-27 aastastele meestele kohustuslikust ajateenistusest.

Piiskop Acho Hatšidze sõnul on tema kui uskliku kohustus pakkuda inimestele suuremat vabadust.

«Ma meie kristliku kohustusena võidelda süsteemiga, mis on loodud eesmärgiga inimest survestada ja viia ta kuhugi, kus ta ei taha olla,» lausus piiskop.

Valitsuspartei saadikud ei ole Girchi sammudega rahul ning tegid märtsis ettepaneku piirata ajateenistuse kohustusest vabastus ainult õigeusu kiriku preestritele.

Praeguste andmete kohaselt on ajateenistusest vabastuse saanud sel aastal viis moslemit, 165 Jehoova tunnistajat, 50 õigeusklikku ja 6908 Piibelliku Vabaduse kiriku liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles