HIVi ja C-hepatiiti nakatatud britid otsivad õiglust

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Derek Martindale (keskel) koos abikaasa Margareti ja poeg Johniga sel nädalal Londonis, kus ta andis tunnistusi saastunud vere skandaali uurimise raames. 57-aastane mees meenutas komisjoni ees, kuidas ta 1985. aastal sai HIVi diagnoosi ja toona 23-aastasele hemofiiliahaigele öeldi, et tal on jäänud vaid aasta elada.
Derek Martindale (keskel) koos abikaasa Margareti ja poeg Johniga sel nädalal Londonis, kus ta andis tunnistusi saastunud vere skandaali uurimise raames. 57-aastane mees meenutas komisjoni ees, kuidas ta 1985. aastal sai HIVi diagnoosi ja toona 23-aastasele hemofiiliahaigele öeldi, et tal on jäänud vaid aasta elada. Foto: Joe Gammie/PA Wire/PA Images/Scanpix

«Ma mäletan kuupäeva – see oli 13. ja reede septembris 1985. Läksin lõuna ajal tulemusi saama ja mulle öeldi, et olen HIV-positiivne. Mulle öeldi, et mul on jäänud umbes aasta elada. Öeldi, et ma ei räägiks sellest kellelegi, ka mitte oma perele ja vanematele.»

Nii kirjeldas toonast šokki praegu 57-aastane Derek Martindale, kes astus teisipäeval esimese tunnistajana Londonis aastakümnetetagust saastunud vere skandaali uuriva komisjoni ette.

Ligi 5000 hemofiiliahaiget, kes said 1970. ja 1980. aastatel Briti riikliku tervishoiuteenistuse (NHS) haiglates vere hüübivuse parandamiseks Ameerika Ühendriikidest hangitud saastunud vereprodukti faktor VIII, nakatus HIVi või C-hepatiiti, osa ka sarnaselt Martindale’iga mõlemasse. Üle poole neist on praeguseks surnud ning toetusühenduste hinnangul sureb iga nelja päeva järel üks kannatanu.

Lisaks said tuhanded inimesed nakkuse operatsiooni- või sünnitusjärgsel vereülekandel: kokku ehk isegi 25 000 – 30 000 inimest, kuid paljud neist pole endiselt ise haigestumisest teadlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles