Portugali peaminister ähvardab tagasi astuda (1)

Copy
Portugali peaminister Antonio Costa esineb telepöördumisega 3. mail pärast kõnelusi presidendiga õpetajate palkade üle.
Portugali peaminister Antonio Costa esineb telepöördumisega 3. mail pärast kõnelusi presidendiga õpetajate palkade üle. Foto: CARLOS COSTA / AFP / Scanpix

Portugali sotsialistist peaminister Antonio Costa ähvardas eile tagasiastumisega, kui parlament kiidab heaks seaduse, mis teeb lõpu õpetajate palgatõusu külmutamisele.

«Selle algatuse lõplik heakskiitmine sunnib valitsust esitama lahkumisavalduse,» ütles Costa televisioonis üle kantud pressikonverentsil pärast tema kõnelusi president Marcelo Rebelo de Sousaga.

Parlamendi hariduskomitee hääletas neljapäeval õpetajate palgatõusu külmutamise lõpetamise poolt. Ettepanekut toetasid üllatavalt nii Costa vähemusvalitsuse vasakäärmuslikud liitlased, kommunistid ja Vasakblokk, kui ka konservatiivsed erakonnad. Ainsana hääletasid vastu võimul olevad sotsialistid.

Parlamendikomitee hääletuse peab kinnitama veel parlamendi täiskogu ja president. Hääletuse aega ei ole veel paika pandud, kuid Portugali meedia hinnangul võib see toimuda 15. mai paiku.

Tüli õpetajate palkade külmutatuna hoidmise küsimuses tuleb enne Euroopa Parlamendi valimisi Portugalis 26. mail ja 6. oktoobrile kavandatud üldvalimisi.

Costa märkis, et õpetajate palkade külmutamise lõpetamine nõuaks valitsuselt samasuguseid samme kõigi avaliku sektori töötajate suhtes, mis suurendaks eelarvelisi kulusid 800 miljoni euro võrra aastas ja õõnestaks eelarve tasakaalustamise jõupingutusi.

Peaminister hoiatas, et sellist täiendavat kulu on võimalik katta kas «märkimisväärselt kõrgemate maksude» või avaliku sektori kulutuste järsu vähendamisega.

Costa sõnul ei ole mõtet anda palgad vabaks täna selleks, et neid homme jälle külmutada.

Avaliku arvamuse uuringud näitavad, et sotsialistid peaksid järgmised üldvalimised võitma, kuid nad ei saavuta üksi valitsemiseks vajalikku enamust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles