Damaskus süüdistab kurdi liidreid riigireetmises

Copy
Süüria kurdi võitlejad.
Süüria kurdi võitlejad. Foto: AFP / Scanpix

Süüria valitsus süüdistab kurdi liidreid riigireetmises, sest nad korraldasid oma araabia liitlastega konverentsi ühenduse käes oleva ala poliitilise tuleviku üle.

Kurdid ja nende liitlased araabia hõimudest kontrollivad Süüria põhja ja kirdeosas ala, mis moodustab ligikaudu kolmandiku riigi territooriumist. Suur osa sellest vallutati pikas ja kurnavas võitluses äärmusrühmitusega Islamiriik (IS).

Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiim on enamiku ülejäänud riigi territooriumist mässulistelt ja džihadistidelt tagasi vallutanud ning tahab nüüd, et ka kurdide ala naaseks keskvõimu kontrolli alla.

Kurdide ühendusele Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) andis hoobi peamise liitlase USA otsus suurem osa vägedest Süüriast välja viia ja nii on ta nõrgenenuna sunnitud Damaskusega läbirääkimisi alustama.

SDF-i liidrid on aga otsustanud, et ei võta vastu nõndanimetatud leppimiskokkulepet, mille Damaskus on mitmele mässulisele rühmitusele peale surunud.

Eile kutsusid nad kokku nõupidamise araabia hõimudega, et neilt toetust saada.

Riiklik uudisteagentuur SANA vahendas täna välisministeeriumi allikat, kes süüdistas araablaste linnas Ain Issas peetud nõupidamise korraldajaid riigireetmises.

«Niisugused kogunemised on korraldajate riigireetmise selge kehastus, olgu nende poliitilised või rassilised liitlased millised tahes,» lisas allikas.

Allikas ütles, et kohtumine linnas, mis on «Ühendriikidest ja mõnest Euroopa riigist sõltuvate relvastatud võitlejate käes», lõppes läbikukkumisega, kuna enamik hõime boikoteeris seda.

SDF-i juht Mazloum Kobani ütles reedel kokkutulnutele, et Damaskus peab tunnustama kurdide administratsiooni võimu Kirde-Süürias, samuti SDF-i eristaatust ning rolli regiooni kaitsmisel IS-i eest.

Ta rõhutas, et kurdid ei ole nõus pöörduma tagasi olukorda enne kodusõja puhkemist 2011. aastal, mil nad olid ametliku tunnustuseta.

«Süüria kurdide õiguste täieliku tunnustamiseta ei ole võimalik saavutada demokraatlikku ega pluralistlikku Süüriat,» ütles Kobani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles