Kommersandi kirjastust tabas torm

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjastuse Kommersant peadirektor Demjan Kudrjavtsev andis ise lahkumisavalduse.
Kirjastuse Kommersant peadirektor Demjan Kudrjavtsev andis ise lahkumisavalduse. Foto: SCANPIX

Vene kirjastuse Kommersant omanik Ališer Usmanov, kes seni pole sekkunud erinevate väljaannete toimetuste tegevustesse, vallandas ebatsensuurse foto tõttu kaks tipptegijat.

Töökoha kaotasid ajakirja Kommersant-Vlast peatoimetaja Maksin Kovalski ja Kommersant-Holdingi peadirektori Andrei Galijevi. See tekitas küsimuse, et kas tegemist on eetika või tsensuuriga.

Kirjastuse Kommersant peadirektor Demjan Kudrjavtsev andis ise sisse lahkumisavalduse, mida hakkab arutama direktorite nõukogu.

Usmanovi sõnul oli ajakirja 12. detsembri numbris avaldatud materjale, mis polnud kooskõlas ajakirjanduseetikaga.

Artikkel riigiduuma valimistest Suurbritannias oli varustatud fotoga hääletussedelist, millel oli punase pastakaga kirjutatid Putinit solvav lause. Foto allkirjaks oli «Õigesti täidetud sedel, kuid tunnistatud kehtetuks».

Kovalski ei kahetse kõnealuse foto avaldamist. Tema sõnul on ajakirja ülesanne teenida lugejate huve, aga mitte juhtkonna omi.

Vene ajakirjanik ja ajaloolane Nikolai Svanidze peab ebatsensuurse foto avaldamist Kommersant-Vlastis ajakirjanduseetika rikkumiseks, kuid samas väljendas ta lootust, et see ei too holdingus kaasa tagasiastumisi ega toimetuspoliitika muutmist.

«Näiteks härra Kudrjavtsevi roll selles, et siin on saavutatud nii suurt professionaalset edu. Ei tahaks kohe üldse, et ta saab kannatada, kuna ta on väga kõrget klassi professionaal,» rõhutas Svanidze.

«Kommersant – see on vaba ja objektiivne meedia, ma loodan, et see jääbki niisuguseks,» lisas ta. Kui aga holding-firmas tõesti hakatakse inimesi vallandama, siis on see tsensuuri tunnuseks,» rääkis Svanidze.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles