Paavst kutsus bulgaarlasi üles avama südameid migrantidele

Copy
Paavst Franciscus Bulgaarias.
Paavst Franciscus Bulgaarias. Foto: EPA/Scanpix

Paavst Franciscus tegi täna Bulgaariat külastades üleskutse avada südamed ja uksed migrantidele.

Katoliku kiriku peale oli Sofia lennujaama vastu tulnud peaminister Bojko Borisov, kellele on meeltmööda visiidiga kaasnev rahvusvaheline tähelepanu Euroopa Liidu vaesemate riikide hulka kuuluvale Bulgaariale.

Paavst Franciscust tervitab Bulgaarias väike katoliku kogukond, kuid kohalik õigeusukirik on ühispalvuse ettepaneku tagasi lükanud.

Ringsõit Balkanil kestab kolm päeva ning viib katoliku kiriku pea ka põgenikelaagrisse Sofia lähedal ja Põhja-Makedoonia pealinna Skopjesse, kust on pärit ema Teresa.

Paavst rääkis esimesel kohtumisel Bulgaaria ametnikega «uuest talvest», mis on vallanud Bulgaaria ja teised Euroopa riigid, kus sündimus langeb ja elanikud võõrsile tööd otsima lähevad.

Bulgaaria üheksast miljonist elanikust 1989. aastal on nüüdseks alles seitse miljonit, 2050. aastaks ennustatakse 5,4 miljonit.

Bulgaaria seisab silmitsi viimaste kümnendite väljarände tagajärgedega, kuna kaks miljonit tema kodanikku otsib võõrsilt tööd, ütles Franciscus ja lisas, et see on toonud kaasa külade ja linnade tühjenemise.

Paavst puudutas aga ka Bulgaariasse saabuvate põgenike ja migrantide saatust.

«Bulgaaria on silmitsi nähtusega, kus üle piiri püüavad tulla sõdade, konfliktide ja vaesuse eest põgenejad, et pääseda Euroopa rikkamatesse piirkondadesse ning leida sealt uusi võimalusi või lihtsalt turvalist pelgupaika.»

«Ma soovitan austusega kõigil bulgaarlastel, kes on tuttavad emigratsiooni draamaga: ärge sulgege silmi, südameid ega käsi nende ees, kes teie uksele koputavad,» manitses paavst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles