USA presidendi sõnul ei peaks Mueller kongressi ees tunnistama

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

USA president Donald Trump avaldas pühapäeval arvamust, et eriprokurör Robert Mueller ei peaks kongressi ees tunnistusi andma.

«Polnud mingit kuritegu, välja arvatud teisel poolel (mida uskumatult raportis ei kajastatud) ja mingit takistamist. Bob Mueller ei peaks tunnistama. Demokraatidel pole mingeid kordusetendusi vaja,» kirjutas Trump sotsiaalmeedias.

USA kongress soovib küsitleda 15. mail Muellerit, kes pea kaks aastat juhtis uurimist Venemaa väidetavast sekkumisest Ühendriikide 2016. aasta presidendivalimistesse.

Esindajatekoja õiguskomisjoni demokraadist liige David Cicilline ütles pühapäeval telesaates «Fox News Sunday», et kuigi puudub absoluutne garantii Robert Muelleri valmisoleku kohta tunnistada, on Valge Maja seni märku andnud, et ei kavatse sellesse sekkuda.  

Trump on öelnud, et Muelleri mahukas raport mõistis ta kokkumängus Venemaaga õigeks, kuid demokraadid soovivad Muellerilt küsida tõendeid, kas president takistas õigusmõistmist.

Mueller uuris 22 kuud kestnud juurdluse käigus Venemaa sekkumist Ühendriikide presidendivalimistesse, USA praeguse presidendi ja toonase presidendikandidaadi Trumpi kampaaniameeskonna ja Venemaa võimalikku kokkumängu ja seda, kas Trump takistas õigusemõistmist. 

Muelleri raportist selgub küll, et Venemaa sekkumine USA 2016. aasta presidendivalimistesse oli ulatuslik ja süstemaatiline ja ehkki Trumpi kampaaniameeskond tervitas Venemaa pakutud abi, ei leia kinnitust süüdistus tahtlikus kokkumängus Moskvaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles