Hoolimata valimiskaotusest kipub Soome Keskerakond sotsidega valitsusse

Copy
Soome Sotsiaaldemokraatliku Partei (SDP) esimees Antti Rinne valimisjärgsel päeval.
Soome Sotsiaaldemokraatliku Partei (SDP) esimees Antti Rinne valimisjärgsel päeval. Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA / REUTERS / SCANPIX

Soome valimised võitnud Sotsiaaldemokraatliku Parteid (SDP) juht Antti Rinne alusats eile kohtumisi teiste erakondadega ning loodab homme õhtuks välja selgitada, milliste parteidega jätkata koalitsioonikõnelusi. Yle andmeil on valimistel üle kolmandiku oma parlamendikohtadest kaotanud Keskerakond huvitatud valitsusse minemisest.

Sotsiaaldemokraadid saatsid valimiste järel kõigile parlamenti pääsenud erakondadele välja küsimustiku, et selgitada välja parteide ühisosa ning eile alustaski Rinne selle põhjal kõnelusi erakondade liidritega.

Eile kohtus SDP esimees Kristlike Demokraatide, Põlissoomlaste ja Keskerakonnaga ning täna saab ta kokku Rohelise Liidu, Vasakliidu, Rootsi Rahvapartei ja Koonderakonna esindajatega.

Rinne, kes sai õiguse koalitsioonikõnelusi juhtida pärast sotside ülinappi võitu 14. aprillil peetud valimistel, on avaldanud lootust, et homme õhtuks saab selgeks, milliste parteidega asutakse võimuläbirääkimisi pidama.

«Me teame teisipäeva õhtuks, milline koosseis saab olema,» lausus Rinne.

Hoolimata mõningatest sisemistest erimeelsustest pärast valusat valimiskaotust, on Yle andmeil Keskerakonnas olemas huvi loodava valitsusega liituda.

SDPd toetas valimistel 17,7 ja Põlissoomlasi 17,5 protsenti hääletanuist. Konservatiivne Koonderakond sai 17 protsenti häältest, Keskerakond 13,8 protsent, rohelised 11,5 ja Vasakliit 8,2 protsenti. Rootsi Rahvaparteid toetas 4,5 ning Kristlikke Demokraate 3,9 protsenti valijaist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles