Trumpi endise advokaadi sõnul on tal veel palju rääkida

Copy
Michael Cohen oma kodust vanglasse lahkumas.
Michael Cohen oma kodust vanglasse lahkumas. Foto: AFP / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi endine isiklik advokaat Michael Cohen suundus täna vanglasse, öeldes, et tal on endiselt palju rääkida.

Kohus mõistis Coheni (52) kolmeks aastaks vangi tema enda sõnul oma ülemuse korralduste täitmise eest.

Ta tunnistas, et maksis 2016. aasta presidendivalimiste eel vaikimisraha kahele naisele, kelle sõnul oli neil Trumpiga suhe. Lisaks tunnistas ta maksupettuse toimepanemist ja kongressile valetamist.

«Endiselt on veel palju rääkida. Ning ma ootan kannatamatult päeva, mil saan tõde jagada,» lausus ta ajakirjanikele, lahkudes oma Manhattani korterist föderaalvanglasse New Yorgi osariigis Otisville'is. 

«Ma loodan, et kui ma taas oma pere ja sõprade kokku saan, on see riik vaba võõravihast ja õiglusetusest ning valedest riigi tüüri juures,» märkis ta. 

Trump Organizationi kunagine asepresident ja tähtis probleemidelahendaja Cohen läks presidendiga riidu pärast seda, kui ütles prokuröridele ja kongressile, et vaikimisraha maksmise korralduse andis Trumpi isiklikult.

Cohen töötas kinnisvaraärimehe heaks aastakümne ning rõhutab, et kõik tema laiduväärsed toimusid Trumpi korraldusel.

«Ma ei töötanud kampaania heaks, ma töötasin tema heaks. Ja kuidas on nüüd nii, et mina olen see, kes vangi läheb? Mina pole see, kes pornostaariga magas,» lausus Cohen usutluses lehele The New Yorker, viidates ühele naistest, kellele vaikimisraha maksti.

Kahe 20. eluaastates lapse isa Cohen lootis kuni viimase minutini, et talle määratud vangistust lühendatakse. Sel eesmärgil pakkus ta uurijatele Trumpi ja tema peret kahjustavat infot.

Kuigi ta oli valmis koostööks Venemaa valimissekkumist käsitlenud eriprokurör Robert Muelleri uurimisega, keeldusid prokurörid järgi andmast.

Coheni advokaat Lanny Davis ütles reedel, et presidendi vanim poeg Donald Trump noorem oleks pidanud vangi minema, sest tema oli see, kes «vaikimisraha tšekid allkirjastas».

Ameerika presidendi ja tema liitlaste jaoks on Coheni vanglakaristusel kättemaksu maik, sest Trumpi kunagine advokaat pööras tema vastu.

Trump nimetas teda «nõrgaks» ja «rotiks», kes on valmis vangistuse vältimiseks valetama nii palju kui vaja.

Advokatuurist välja visatud ja rahanappuses Coheni sõnul pole ta veel kõike ära rääkinud.

Varem sel aastal mainis ta kongressi istungil, et kavatseb kirjutada raamatu ja laseb oma tegemistest filmi vändata.

Seda tehes käiks ta Richard Nixoni endise advokaadi John Deani jalajälgedes. Dean tunnistas end süüdi Watergate'i skandaali varaste vaikimise ostmises ning kirjutas hiljem läbielatust raamatu.

Otisville'i vangla tingimused peaksid lubama Cohenile vähemalt osa oma ajast nendele projektidele kulutada.

Cohen läheb kinnipidamisasutuse «laagrisse», kus turvameetmed on leebed ning kus peetakse inimesi, keda ei peeta ohtlikeks. Seal on palju valgekraest kurjategijaid.

Oma usku praktiseerivad juudid nagu Cohen taotlevad sageli vangistamist Otisville'i, sest seal antakse süüa koššereineid ning kinnipeetutel lubatakse pidada sabatit.

Vangla selles tiivas elab umbes 120 vangi ning neile on kasutada raamatukogud, korvpalli- ja tenniseplatsid. Vangivorm on neil beež.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles