Saksamaa kulutab kümneid miljoneid natsipartei paraadväljaku remondile (4)

Copy
Nürnbergis asuvast natsipartei paraadkompleksist on säilinud Zeppelini nime kandev peatribüün, kuid see on sedavõrd kehvas seisus, et vajab kümnetesse miljonitesse eurodesse ulatuvat remonti.
Nürnbergis asuvast natsipartei paraadkompleksist on säilinud Zeppelini nime kandev peatribüün, kuid see on sedavõrd kehvas seisus, et vajab kümnetesse miljonitesse eurodesse ulatuvat remonti. Foto: Wikimedia Commons

Baieri liidumaa on otsustanud tasuda veerandi 85 miljonist eurost, mis on vaja Nürnbergis asuva kunagise natsipartei paraadväljaku hooldamiseks ja remondiks järgmise kümne aasta jooksul. Saksa valitsus otsustas mullu tasuda vajaminevast summast poole ehk 42,5 miljonit eurot.

Rahaeraldusest teatas Baierimaa peaminister Markus Söder, kuid projekti tarbeks 21,3 miljoni euro andmise peab veel heaks kiitma ka liidumaa parlament.

Reichsparteitagsgelände nime kandev pargiala, kus natsipartei korraldas oma suurkogunemisi, vajab hädasti hooldust ning selle hiiglaslikku Zeppelini-nimelist tribüüni tuleb asuda toestama.

Nürnbergi linnapea Ulrich Maly sõnul on remonttööd tarvilikud, sest ka tulevsatele põlvkondadele peab selle sünge paiga säilitama ajaloost õppimiseks.

Reichsparteitagsgelände piirkond Nürnbergi äärelinnas.
Reichsparteitagsgelände piirkond Nürnbergi äärelinnas. Foto: akg-images / Bischof und Broel / Scanpix

Renoveerimise osas kriitilised kohalikud on samas teinud ettepaneku, et 11 ruutkilomeetri suurusel kompleksil Nürnbergi kaguservas lastaks ohutult laguneda.

Paika külastab igal aastal 300 000 inimest ning alates 2001. aastast tegutseb seal ka natsikuritegude dokumenteerimise keskus.

Aastatel 1933–1938 korraldas Saksamaa natsidiktatuur Nürnbergi äärelinnas kuus Natsionaalsotsialistliku Partei massikogunemist. Reichsparteitagsgelände pargiala, sealhulgas hiiglasliku Zeppelini väljaku kujundas Adolf Hitleri ihuarhitekt Albert Speer. Osa kavandatud ehitisi jäi püstitamata.

Natsipartei paraad Nürnbergis 1938. aastal. Massidemonstratsioonide tarbeks ehitatud hiigeltribüüni kavandas Albert Speer.
Natsipartei paraad Nürnbergis 1938. aastal. Massidemonstratsioonide tarbeks ehitatud hiigeltribüüni kavandas Albert Speer. Foto: akg-images / scanpix

Sõja järel jäi Nürnberg Ameerika Ühendriikide okupatsioonitsooni ning toona lammutati pargialal olnud hooned. Filmile on muuhulgas jäädvustatud, kuidas 1945. aastal lasti õhku tribüüni kohal asunud haakristi kuju.

2011. aastal otsustas Nürnbergi linn paraadväljaku koos selle peatribüüniga säilitada. Nüüd kinnitas linnapea Maly, et remont on hädavajalik, kui soovitakse võimaldada ligipääsu mälestisele ka edaspidi.

Linna ehitusekspertide sõnul on 80 protsenti peatribüünid astmetest ning 60 protsenti fassaadist lagunenud, sest 1930ndatel tehti ehitustöid rutakalt.

Linna kultuurijuht Julia Lehner rääkis kohalikele ajalehtedele, et Zeppelini tribüün ja selle esine paraadväljak moodustavad koos kuritegude dokumentatsioonikeskuse ning väljapanekuga Nürnbergi kohtumajas, kus peeti protsessi juhtivate natside üle, lahutamatu kolmiku.

Nürnbergist pärit Baieri peaminister Söder lisas, et Zeppelini väljak ja peatribüün tuleb hoida alles autentse mälestuspaigana tulevastele põlvkondadele.

Oma sõnavõtus viitas Söder Saksamaal taas pead tõstvatele paremäärmuslikele liikumistele, kes tahavad minevikku taaselustada.

«Me ei tohi neil lasta minevikku ühelgi tingimusel enda omaks teha,» lisas Baierimaa peaminister. «Natsionaalsotsialismi mõju maailmale oli kohutav, see ei puudutanud ainult Saksamaad, vaid kogu maailma: katastroofiline sõda, miljonite inimeste hävitamine said alguse ideoloogist, mida kuulutati siin.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles