Denveris hääletatakse narkoseente kasutamise vabaks lubamise üle (4)

Copy
Müüja pakkimas psilotsübiini sisaldavaid seeni Los Angeleses kanepiturul.
Müüja pakkimas psilotsübiini sisaldavaid seeni Los Angeleses kanepiturul. Foto: Richard Vogel / AP / Scanpix

Denveri linnas Ameerika Ühendriikides toimub täna referendum psühhoaktiivsete seente karistamatu kasutamise küsimuses ning heakskiidu korral sisuliselt seadustatakse nende tarbimine.

Tänasel referendumil küsitakse linlastelet, kas narkootiliste seente kasutamine ja omamine peaks olema linna jõustruktuuridele kõige madalama tähtsusega küsimus.

Kui referendumile pandud küsimus saab denverlaste heakskiidu, keelatakse ametivõimudel sisuliselt ressursside kulutamine sellele, et rakendada kriminaalkaristusi inimeste puhul, kes kasutavad narkoseeni või omavad neid isiklikuks tarbeks. Muudatus puudutaks Denveri linna ja maakonna üle 21 aastaseid elanikke.

Psühhedeelikumina toimivad seened (inglise keeles magic mushrooms) sisaldavad kemikaali nimega psilotsübiin, mis USA seaduste kohaselt kuulub samasse keelustatud narkootikumide gruppi nagu näiteks heroiin või LSD. Võimude väitel on psilotsübiini kerge hakata kuritarvitama ning sellel puuduvad raviomadused.

Samas referendumi korraldamisega seotud ühendus Decriminalise Denver on seisukohal, et teatud tüüpi seened võivad aidata ravida migreeni, posttraumaatilist stressi ja obsessiiv-kompulsiivset häiret. Üks 2016. aasta uurimus näitas ka, et hallutsinogeenne kemikaal seentes võib aidata ravimatu depressiooni käes kannatavaid inimesi.

«Keegi ei peaks minema vanglasse, kaotama oma lapsi, tööd või kodanikuõigusi seente kasutamise pärast. Juba üks vahistamine on liiga palju millegi eest, mis on nii madala ja hallatava riskiga suurema osa inimeste jaoks, eriti arvestades selle kasusid,» teatas Decriminalise Denver.

Ettepaneku vastu on aga paljud linna juhtuvad ametnikud, sealhulgas linnapea Michael Hancock ja Denveri ringkonnaprokurör Beth McCann.

«Praegusel hetkel ma ei pea seda heaks mõtteks. Me üritame alles välja mõelda, kuidas käia ümber marihuaanaga ning kuigi asjad lähevad seni hästi, mõõdame me jätkuvalt selle mõju Denveri inimestele,» lausus McCann The Washington Postile.

Denver dekriminaliseeris marihuaana kasutamise juba 2005. aastal, enne kui linna ümbritsev Colorado osariik.

Tänane referendum on esimene rahvaküsitlus USAs, mis käsitleb mõnuainena kasutatavaid seeni.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles