Taani peaminister määras valimispäevaks 5. juuni

Copy
Taani paremtsentristist peaminister Lars Løkke Rasmussen.
Taani paremtsentristist peaminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: POOL New / REUTERS / Scanpix

Taani paremtsentristist peaminister Lars Løkke Rasmussen, kes on valitsenud alates 2015. aastast immigratsioonivastase erakonna toel, kuulutas 5. juuniks välja parlamendivalimised.

«Ma tahan panna välja kogu oma jõu, võimekuse ja kogemused, et jätkata Taani juhtimist. Ma palun taanlastel mind 5. juunil peetavatel parlamendivalimistel tagasi valida,» ütles Rasmussen täna parlamendis.

Valitsuse ametiaeg lõppeb 17. juunil.

Hiljutised arvamusküsitlused viitavad, et sotsiaaldemokraatide juhitud vasakpoolsed võidavad 54 protsenti häältest ja Rasmusseni parempoolsed 46 protsenti.

Taani parempoolseid on küsitlustes kahjustanud valijate apaatia ja paremäärmuslaste toetuse vähenemine.

Taani Rahvapartei immigratsioonivastase poliitika on nüüdseks omaks võtnud ka suurem osa teisi erakondi, nende seas sotsiaaldemokraadid.

Vaatlejate sõnul võivad sotsiaaldemokraadid võidu korral moodustada vähemusvalitsuse, mis teeb rändeküsimustes koostööd parempoolsetega ja muudes küsimustes vasakpoolsetega.

Sotsiaaldemokraadid võivad sirutada käe ka Taani Rahvapartei liidrile Kristian Thulesen Dahlile, kes läinud aastal kiitis rangema rändepoliitika omaks võtmist vasakpartei poolt.

Seda muutust on ärevalt vaadanud teised vasakleeri parteid, kes ei ole veel lubanud täit toetust sotside juhile Mette Frederiksenile.

Endine tööminister ja hilisem justiitsminister Dahl tegi läinud aastal ettepaneku saata «mitte lääne päritolu» inimesed ÜRO laagritesse Aafrikas.

«Poliitiline kliima on aastaid immigratsioonivastane olnud. Taani Rahvapartei agenda on üle võtnud peavoolu erakonnad,» ütles Šoti Aberdeeni ülikooli lektor Anders Widfeldt.

Peaminister Rasmusseni (54) jaoks tähendaks valimiste kaotamine ilmselt lõppu 25-aastasele poliitikukarjäärile.

Rasmussen on alates 2009. aastast paremtsentristlikku Liberaalse Partei juht ja juhtinud valitsust kahel korral, aastatel 2009-2011 ja 2015-2019.

Taani parlamendis, folketingis, on 179 kohta, seal hulgas kaks mandaati autonoomsetel Gröönimaal ja Fääri saartel. Valimiskünnis on kaks protsenti.

Valimistel osalemise tase on Taanis kõrge. 2015. aastal andsid oma hääle 85,9 protsenti 4,5 miljonist valimisõiguslikust elanikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles