Iraan kärbib oma kohustusi tuumaleppes

Copy
Teherani tänaval aasta pärast USA lahkumist tuumaleppest.
Teherani tänaval aasta pärast USA lahkumist tuumaleppest. Foto: EPA/Scanpix

Iraan kärbib oma tuumaleppes sätestatud kohustusi vastusena USA otsusele lepingust taanduda, teatas riiklik uudisteagentuur IRNA.

Otsuse sisu edastakse leppesse jäänud viie riigi -- Ühendkuningriigi, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa -- suursaadikutele tänasel kohtumisel Iraani asevälisministri Seyed Abbas Araghchiga, vahendas IRNA. 

Teheranis töötav diplomaat kinnitas uudisteagentuurile AFP, et viie riigi saadikud on kutsutud tänaseks välisministeeriumi Aragchiga kohtuma. 

USA lahkus 8. mail 2018 ühepoolselt 2015. aastal sõlmitud mitmepoolsest leppest, mida tuntakse nime all ühine kõikehõlmav tegevuskava (JCPOA), millega Iraan soostus peatama oma tuumaprogrammi vastutasuks sanktsioonide tühistamisele. 

President Hassan Rouhani saatis omalt poolt kirja nende viie riigi liidritele, et «selgelt rõhutada, kui kannatlik on Itaan JCPOA osas olnud», märkis eile IRNA. 

«Kuid võimalused on kaotatud ning osapooled ei ole suutnud täita oma kohustusi JCPOA-s sel viisil, et Iraanil pole muud teed, kui oma kohustusi vähendada,» kirjutas uudisteagentuur, lisades, et Rouhani kiri saab olema poliitiline. 

Välisminister Mohammad Javad Zarif selgitab Iraani kohustuste kärpimise tehnilisi ja õiguslikke üksikasju eraldi kirjas Euroopa Liidu välispoliitikajuhile Federica Mogherinile. 

IRNA andmeil kärbib Iraan oma kohustusi kahes etapis, mille vahe on kaks kuud. 

«Kui osapooled rakendavad uusi meetmeid, naaseb Iraan endise olukorra juurde», mis kehtis enne kohustuste vähendamist, öeldi teates täpsustamata, millistest kohustustest jutt käib. 

«Iraani selge nõue on pangandus- ja naftaolukorra naasmine USA lahkumise eelsesse seisu,» teatas IRNA.

Kolm Euroopa lepinguosalist -- Ühendkuningriik, Prantsusmaa ja Saksamaa -- üritasid päästa lepet kaubandusmehhanismiga, mille eesmärk oli USA sanktsioonidest mööda minna, kuid Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei nimetas seda katset «kibedaks naljaks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles