USAs Columbine'i lähedal sai koolitulistamises surma üks ja haavata kaheksa õpilast

Copy
Politseinikud kooli juures.
Politseinikud kooli juures. Foto: AFP/SCANPIX

USA Colorado osariigis sai eile koolitulistamises surma üks ja haavata vähemalt kaheksa õpilast; politsei sõnul leidis vahejuhtum aset paiga lähedal, kus toimus üks USA viimaste aastakümnete rängimaid veretöid.

Douglase maakonna šerif Tony Spurlock ütles, et mitu haavatut on kriitilises seisundis, mõnda neist opereeritakse. Keegi õpetajaist ega muust personalist kannatada ei saanud. Hukkunu oli 18-aastane noormees, noorim haavatu 15-aastane.

Kinni on peetud kaks kahtlusalust -- täisealine mees ja nooruk, mõlemad selle kooli õpilased. Teisi kahtlustatavaid ei ole. 

Politsei andmeil avasid ründajad tule Denveri lähedal asuvas koolis STEM School Highlands Ranch, kus omandab teadmisi 1800 igas vanuses õpilast. Nad sisenesid kooli ja asusid tulistama kahes klassis hoone keskkooli osas. 

«Meil ei ole teada, et keegi konkreetselt oleks sihikul olnud,» ütles Spurlock. 

Tulistamine algas pärastlõunal kella kahe paiku, kui koolipäev polnud veel lõppenud. Politsei jõudis šerifi sõnul sündmuspaigale kahe minutiga. Nende kohale jõudes kostis koolist endiselt laske. 

STEM School Highlands Ranch asub kaheksa kilomeetri kaugusel Columbine'i keskkoolist, kus 1999. aastal tapsid kaks hambuni relvastatud teismelist 12 õpilast ja ühe õpetaja ning haavasid 20, enne kui endalt elu võtsid. 

Columbine'i tulistamine käivitas tulise üleriigilise debati relvaõiguste ja vägivalla teemal, kuid isegi 20 aastat hiljem lahendust ei paista.

Koolitulistamised on sage nähtus Ühendriikides, kus võimude andmeil hukkus 2017. aastal tulirelvade läbi ligi 40 000 inimest. 

Rängim neist leidis aset 2012. aastal Connecticuti osariigis Newtonis, kus 20-aastane Adam Lanza tappis Sandy Hooki algkoolis 20 last ja kuus täiskasvanut.

Ringluses olevate relvade arv USA-s aga aina kasvab, praegu on neid 326 miljoni elanikuga riigis 393 miljonit. 

Probleemi ulatusest hoolimata ei ole föderaaltasandil sellega suudetud seadusandlikult midagi ette võtta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles