Brasiilia parempoolne president leevendas relvareegleid

Copy
Bolsonarot toetavad seadusandjad uute relvareeglite üle rõõmustamas.
Bolsonarot toetavad seadusandjad uute relvareeglite üle rõõmustamas. Foto: AP/Scanpix

Brasiilia parempopulistlik president Jair Bolsonaro allkirjastas eile määruse, mis lihtsustab relvade omamist, kandmist ja importimist selles maailma ühe kõrgema kuritegevustasemega riigis.

Vaimustatud kongressiliikmed ja relvatööstuse lobistid aplodeerisid ja näitasid käega püstolimärki, kui endine armeekapten leevendas reegleid, mis kriitikute hinnagul sillutab tee relvakandmisele tänaval.

«Ma olen alati öelnud, et avalik julgeolek algab kodust,» lausus Bolsonaro riigi pealinnas Brasílias toimunud üritusel. 

Määrus võimaldab laskesportlastel, jahimeestel ja kollektsionääridel reisida relvaga ning kõik loaga relvaomanikud tohivad selle tüübist sõltuvalt osta aastas kuni 5000 ühikut laskemoona.

Ühtlasi lubab dokument debürokratiseerida relvade ja laskemoona impordi, mida on ammu nõudnud rahvusvahelised ettevõtted ja välismaa kaubamärkide fännid. Sellega tahetakse väidetavalt edendada konkurentsi, mis tagab kvaliteedi ja turvalisuse. 

Tühistatakse ka avaliku julgeoleku asutustele kehtestatud piirangud soetatavale kaubale, kuid ei täpsustata, kas see kehtib relvade, laskemoona või mõlema kohta.

Brasiilias sooritati 2017. aastal 64 000 mõrva ehk 31 iga 100 000 elaniku kohta. Seda on kolm korda rohkem piirist, mida ÜRO defineerib endeemilise vägivallana. 

Bolsonaro on toetanud ka relvakandmise lubamist tänavail, kuid seaduse muutmine vajab kongressi tuge. 

2005. aastal korraldatud referendumil lükkas pea 64 protsenti brasiillastest tagasi vasakpoolsete ettepaneku, mis nägi muu hulgas ette täielikku relvamüügikeeldu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles