ELi valitsusjuhid arutavad Transilvaanias elu pärast Brexitit

Copy
Jean-Claude Juncker presssikonverentsil enne Sibiu kohtumist.
Jean-Claude Juncker presssikonverentsil enne Sibiu kohtumist. Foto: Zumapress/Scanpix

Euroopa valitsusjuhid kohtuvad homme Transilvaanias, kus arutavad tulevikku Ühendkuningriigita ja seda, kes europarlamendi valimiste järel Brüsselis kõrgeid töökohti saab.

Liidrid 27 liikmesriigist kohtuvad Rumeenias Sibius vaid kaks nädalat enne Euroopa Parlamendi valimisi, kus oodatakse suurt häältesaaki parempopulistidele. Ühendkuningriigi peaminister Theresa May kohtumisel ei osale.

Kõrged Brüsseli ametnikud tunnistasid, et kohtumisel võib olla teravaid erimeelsusi, kuid samas ka rahulolu, et nende keskmes ei ole seekord Brexit.

«Kui nad jäävad, nad jäävad. Kui nad lähevad, nad lähevad,» kehitas ametist lahkuv Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker õlgu.

«See on Brexiti-vaba tippkohtumine ja kõik tunnevad end kergendatult,» ütles üks kõrge ametnik, kes vastutas kohtumise päevakorra koostamise eest.

Tippkohtumine peetakse sümboolselt 9. mail, mil tähistatakse Robert Schumani 1950. aasta üleskutset luua Euroopa Söe- ja Teraseühendus, tänase Euroopa Liidu eelkäija.

Kõnelustega tahetakse koostada «Sibiu deklaratsioon», mis paneb paika kümme reformiplaani. Osa ELi diplomaate nimetavad seda naljatlevalt järgmise Euroopa Komisjoni kümneks käsuks.

Põhjalikumale arutusele võetakse ka Euroopa Ülemkogu presidendi Donald Tuski koostatud «strateegiline kava», mille valitsusjuhid plaanivad ratifitseerida juuni ülemkogul.

«Seda pole kunagi nähtud suursuguste otsuste kohtumisena, kuid Sibiust lahkudes määravad liidrid ELi jaoks 2024. aastani uue strateegilise kava,» ütles üks kõrge ametnik.

Kuivõrd pärast 23.–26. mail peetavaid valimisi tuleb ametisse määrata ka uued tippametnikud, arutatakse ka nende valimise protsessi.

Eelmiste valimiste järel läks kolm kuud ja kolm tippkohtumist, et kõik ametikohad välja jagada ja Tusk loodab seekord leppida kokku reeglites selle protsessi kiirendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles