Eesti esimene robotjurist koostab elatise hagi tasuta

BNS
Copy
Rahatähed
Rahatähed Foto: Sille Annuk

Kuna probleem lapsele elatisraha nõudmise osas on suur ning abivajajaid palju, ehitas Eesti Õigusbüroo meeskond roboti, mille abiga saab lihtsalt ning tasuta elatise hagi koostada. 

Elatise hagi on juriidiline dokument, mille abil on võimalik teiselt lapsevanemalt nõuda lapse kasvatamiseks vajalikku rahalist toetust. Miinimumelatis Eestis on 270 eurot kuus ühe lapse kohta ja seda on õigustatud taotlema lapsele vanem, kes last kasvatab ja tema eest hoolitseb. Ideaalis toetab lapsest lahus elav vanem lapse kasvatamist vabatahtlikult, kuid kui sellest kohustusest kõrvale hoitakse, saab elatise maksmist nõuda kohtu kaudu. 

Alates möödunud aasta detsembrist saab elatise nõudeid lasta koostada robotjurist Juural, kes vestluskaaslase vastuste põhjal koostab kohtule esitamiseks hagi ning teeb seda täiesti tasuta.

Eesti Õigusbüroo juristi Angela Jürgensoni sõnul arvatakse tihti ekslikult, et vaid isad on need kõige suuremad vingerdajad ja elatise maksmisest kõrvale hiilijad. «Oleme kahe aastaga abistanud 4300 inimest perekondlike teemadega seoses ning enamus neist on abi vajanud just elatise teemal. Meie praktika ei kinnita kindlasti väidet, juskui oleksid üksnes isad need, kes elatise kohustusest kõrvale hoiavad. Tegelikult vajavad abi nii emad kui ka isad. Oluline on siinkohal rõhutada, et elatist nõuab laps, mitte lapsevanem - lapsevanem lihtsalt esindab last,» lisas Jürgenson.

Robotjurist Juura abiga on lihtne koostada nii elatise hagiavaldust kui ka hagi tagamise avaldust. Hagi tagamise avaldus võimaldab saada kohtumenetlusaegset elatisabi 100 eurot kuus ühe lapse kohta kuni viis kuud. Hagi tagamise avalduse puhul tuleb tasuda riigilõiv summas 50 eurot.

Juura aitab koostada hagi nii siis, kui lapse isa nimi on kantud sünnitunnistusele kui ka juhul, kui lapse isa nime sünnitunnistusel pole ning põlvnemine tuleb alles tuvastada.

Praegu saab roboti abil koostada hagi 270 eurose elatise sissenõudmiseks kalendrikuus ühe lapse kohta. Kui soovitakse suuremat elatist nõuda, soovitab robot pöörduda juristi poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles