Macron õigustab relvaeksporti araabia riikidesse

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron Saudi kroonprintsi Mohammed bin Salmaniga möödunud aastal Élysée palees.
Prantsuse president Emmanuel Macron Saudi kroonprintsi Mohammed bin Salmaniga möödunud aastal Élysée palees. Foto: Reuters/ScanPix

Prantsuse president Emmanuel Macron õigustab relvade müüki Saudi Araabiale ja Araabia Ühendemiraatidele, mis on sattunud inimõigusaktivistide rünnakute alla.

Inimõigusorganisatsioonid taunivad Prantsusmaa otsust jätkata relvatarneid riikidele, kes kasutavad neid Jeemeni sõjas tsiviilelanike tapmiseks ja sõjakuritegude toimepanekuks.

«Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraadid on Prantsusmaa liitlased ja liitlased võitluses terrorismiga,» ütles Macron täna vastuseks ajakirjanike küsimusele relvamüügi kohta.

President lisas Rumeeniasse Euroopa Liidu tippkohtumisele saabudes, et relvaeksporti kontrollib valitsuskomisjon, kes on nõudnud garantiid, et Prantsusmaalt ostetud relvi ei kasutata tsiviilelanike vastu.

Prantsuse valitsus sattus relvaekspordiga seoses surve alla aprillis, kui uuriva ajakirjanduse portaali Disclose lekitas sõjaväeluure dokumendi, mis näitab Prantsuse tankide ja suurtükkide kasutamist Jeemeni sõjas huthi mässulistega.

Inimõigusorganisatsioonid süüdistavad Pariisi Jeemeni tsiviilelanike kallal toime pandud sõjaroimades osalemises.

«Saudi režiim on üks maailma jõhkramaid diktatuure ning ta on põhjustanud Jeemenis kohutava humanitaarkatastroofi,» ütles Andrew Smith relvakaubanduse vastasest vabaühendusest.

Prantsuse valitsus teatas kolmapäeval, et uus relvapartii läheb peatselt Saudi Araabia poole teele .

Kaitseminister Florence Parly ütles telekanalile BFM, et relvad laaditakse Le Havre'i sadamas Saudi kaubalaevale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles