Trump saatis Iraani hirmutamiseks pommitajad Katari

Copy
USA õhuväe B-52H pommitaja vaadatuna läbi öövaatlusseadme.
USA õhuväe B-52H pommitaja vaadatuna läbi öövaatlusseadme. Foto: Staff Sgt. Ashley Gardner / AP / Scanpix

Valge Maja korraldusel Iraani ohu tõttu piirkonda saadetud strateegilised reaktiivpommitajad B-52 jõudsid eile õhtul USA õhuväebaasi Kataris, teatas õhuvägi.

Pommituslennukid saabusid piirkonda, et seista vastu väidetavale ohule, mida kujutab endast Iraan. President Donald Trumpi administratsioon pole aga täpselt sõnastanud seda, millist ohtu Iraan nende hinnangul kujutab.

USA õhujõud avaldasid eile õhtul fotod pommitajate B-52H Stratofortress saabumisest Al Udeidi õhuväebaasi.

Üleeile maandusid õhuväe teatel teisedki USA pommitajaid, kuid nende asukohta pole avalikuks tehtud. Kuna õhuvägi ütles, et lennukid maandusid «Edela-Aasias», siis spekuleeritakse, et pommitajad võivad paikneda Araabia Ühendemiraatides Al Dhafra baasis. Al Dhafrale ja Al Udeidile on õhuvägi varasemalt viidanud kui baasidele Edela-Aasias.

B-52 Al Udeidi baasis. 
B-52 Al Udeidi baasis. Foto: Senior Airman Keifer Bowes / AP / Scanpix

Valge Maja teatas pühapäeval, et Pärsia lahele saadetakse lennukikandja USS Abraham Lincoln koos õhuväe rünnakugrupiga, et avaldada vastuseisu Teheranile. USS Abraham Lincoln on Pärsia lahe suunas teel ning läbis eile Suessi kanali.

Üleeile teatas Iraan, et alustab eemaldumist maailma suurjõududega sõlmitud tuumaleppest. President Hassan Rouhani andis Euroopa Liidu liidritele 60 päeva aega, et kaitsta Iraani USA sanktsioonide eest. Ähvardati, et vastasel juhul hüljatakse mitu tuumaleppes seatud piirangut.

Euroopa Liit ärgitas eile Teherani austama rahvusvahelist lepet riigi tuumaambitsioonide pidurdamiseks ja lisas, et kaubandussuhteid kavatsetakse jätkata hoolimata USA sanktsioonidest.

Trump teatas, et sooviks Iraani liidritega rääkida. «Mida ma tahaks Iraaniga seoses näha, oleks see, et nad mulle helistaksid,» ütles ta eile ajakirjanikele. Iraan pole seni Trumpi üleskutsele reageerinud, ka varasemalt on tagasi lükatud Trumpi poolt esitatud soovid kohtumise korraldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles