Korvpallidiplomaatia: Kim tahtis tuumaleppe abil USA korvpallitähed Põhja-Koreasse tuua

Copy
Kim Jong-un ja Dennis Rodman õhtusöögil.
Kim Jong-un ja Dennis Rodman õhtusöögil. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Korea diktaatoril Kim Jong-unil oli enne USA presidendi Donald Trumpiga Hanois peetud teist tippkohtumist väga omapärane soov, mille ta soovis kahe riigi tuumaleppesse lisada.

Kahe ABC Newsiga rääkinud USA ametniku sõnul soovis Kim, et USA saadaks Põhja-Koreasse suhete normaliseerimise eesmärgil kuulsad korvpallurid.

Ametnike sõnul tehti ettepanek kirjalikult ja see pidi olema osa kahe riigi vahelisest kultuurivahetusest. Põhja-Korea nõudis, et see tuleks lisada ka tuumarelvitustamise kohta tehtavasse ühisavaldusse. Samuti sooviti orkestrite vahetust USA ja Põhja-Korea vahel.

Lõpuks aga Hanois kokkuleppele ei jõutud. Trump kõndis kohtumiselt minema, sest kahe riigi seisukohad erinesid tuumarelvitustamise ja sanktsioonide leevendamise osas märkimisväärselt. Kim soovis osalise tuumadesarmeerimise eest vastutasuks sanktsioonide leevendamist, Trumpi sõnul on aga tuumarelvadest loobumine eelduseks, mille täitmise järel võiks rääkida sanktsioone leevendamisest.

Viimase nädala aja jooksul on Põhja-Korea korraldanud relvakatsetusi ning tõenäoliselt üritanud sellega Trumpi survestada.

Donald Trump (vasakul) ja Kim Jong-un kohtusid viimati Hanois, kuid kokkulepet ei saavutanud.
Donald Trump (vasakul) ja Kim Jong-un kohtusid viimati Hanois, kuid kokkulepet ei saavutanud. Foto: KCNA VIA KNS / AFP / Scanpix

Korvpallidiplomaatia aitaks?

Varasemalt on räägitud nn korvpallidiplomaatiast kui moodusest, mille abil oleks võimalik Põhja-Korea suurima korvpallisõbraga paremini läbi saada.

Kim hakkas korvpalli armastama ajal, mil ta Šveitsis õppis. Ta on öelnud, et mängib hea meelega palli ning koolis käies kandis ta NBA meeskonna Chicago Bullsi särki ja Nike' jalatseid.

Washington Posti teatel kaaluti eelmise presidendi Barack Obama ametiajal korvpallurite saatmist Põhja-Koreasse, et seeläbi diplomaatilisi suhteid edendada.

Kim Jong-uni isa Kim Jong-il oli samuti suur korvpallisõber ning nõudis omal ajal, et USA saadaks Põhja-Koreasse üheks kõigi aegade parimaks mängijaks peetava Michael Jordani.

«Kui ma sinna reisisin, siis avaldas isa (Kim Jong-il) oma välisministeeriumi töötajate kaudu soovi, et ma edastaksin kutse Michael Jordanile,» meenutas ABC Newsile endine USA suursaadik ÜRO juures Bill Richardson.

Michael Jordan Chicago Bullsi särgis 1996. aastal.
Michael Jordan Chicago Bullsi särgis 1996. aastal. Foto: BETH A. KEISER / AP / Scanpix

Jordan lükkas aga küllakutse tagasi. Selle asemel saatis välisminister Madeleine Albright 2000. aastal Põhja-Korea liidrile Jordani autogrammiga korvpalli.

Ehkki Jordaniga pole sõbraks õnnestunud saada ka nooremal Kimil, on Jordani omaaegne meeskonnakaaslane Dennis Rodman Pyongyangis korduvalt külas käinud. 2013. aastal võttis Rodman endaga kaasa ka Harlem Globetrottersi trikikorvpallurid, kohtus Põhja-Korea sportlastega ning andis näpunäiteid Põhja-Korea rahvusmeeskonnale. 

Dennis Rodman koos Põhja-Korea olümpiasportlastega.
Dennis Rodman koos Põhja-Korea olümpiasportlastega. Foto: Kim Kwang Hyon / AP / Scanpix

2008. aastal toimunud kuuepoolsetel tuumakõnelustel saatis USA New Yorgi filharmooniaorkestri Põhja-Koreasse, et diplomaatilisi suhteid parandada. Tehti ka plaane Põhja-Korea orkestri USAsse saatmiseks, kuid esinesid probleemid reisi finantseerimisega.

Richardsoni sõnul meenutab Kim Jong-un väga oma isa. «Ta on väga oma isa moodi. Ta armastab korvpalli ja kultuurivahetusi,» sõnas Richardson.

Kim Jong-il (vasakul) koos oma poja Kim Jong-uniga 2010. aastal. 
Kim Jong-il (vasakul) koos oma poja Kim Jong-uniga 2010. aastal. Foto: / AP / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles