Prantsusmaal vaieldakse Notre Dame'i taastamise eelnõu üle (2)

Copy
Tulekahjust räsitud Pariisi Jumalaema kirik 10. mail.
Tulekahjust räsitud Pariisi Jumalaema kirik 10. mail. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / Scanpix

Prantsuse parlamendisaadikud arutasid reedel eelnõu põlengus kannatada saanud Jumalaema kiriku taastamiseks viie aasta jooksul, kuid eelnõu on vastuoluline, sest sellega antaks valitsusele taastamise kiirendamiseks õigus teatud nõuetest mööda minna.

Eelnõu 15. aprillil tulekahjus kannatada saanud 850 aasta vanuse katedraali taastamiseks koostas valitsus.

Kuigi eelnõus sätestatud ajaraamistik on ambitsioonikas, ei tehta projekti kiirustades, sõnas kultuuriminister Franck Riester arutelu alguses. 

«Jah, me tahame tegutseda kiiresti. Mõned on meid süüdistanud soovis tegutseda liiga kiiresti, kuid kuna suuremeelsuse puhang oli nii kiire, siis me suudame ja peame reageerima ning seda me ka teeme,» ütles ta. 

Pariisis asuva kiriku taastamiseks on kogutud ligi miljard eurot, mis kultuuriministri sõnul läheb kõik taastamistöödeks. 

Ekspertide sõnul läheb projekt maksma 600-700 miljonit eurot.

Parlamendi ees on eelnõu, mis näeb ette kiireloomulise töö läbiviimise eest vastutava komitee loomise. Samuti saaks valitsus õiguse astuda üle planeeringu, keskkonnakaitse, muinsuskaitse ja avalike hangete nõuetest. 

Riester üritas parlamendisaadikute kahtlusi selles küsimuses leevendada.

«On olemas väga täpsed reeglid, mis kehtivad muinsuskaitse hoonete ja vara taastamise puhul, mis on paika pandud kultuuripärandi seadustikus ja mis vastavad selles vallas Prantsusmaa tipptasemele,» ütles Riester. «See on ütlematagi selge, et neid reegleid rakendatakse, ma garanteerin seda,» sõnas minister. 

Mõned parlamendisaadikud tahavad seadust, mis tagaks katedraali taastamise täpselt endisel kujul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles