Vene oligarh vallandas meediajuhte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleeilses Kommersant-Vlastis ilmunud foto Putinit solvavast valimissedelist, mille allkirjaks «Õigesti täidetud, kuid kehtetuks tunnistatud valimissedel», all aga kõnealuse ajakirja esikaas.
Üleeilses Kommersant-Vlastis ilmunud foto Putinit solvavast valimissedelist, mille allkirjaks «Õigesti täidetud, kuid kehtetuks tunnistatud valimissedel», all aga kõnealuse ajakirja esikaas. Foto: Repro

Venemaa oligarh, mitme metallitööstuse omanik Ališer Usmanov vallandas esmaspäeval ASi Kommersant Holding peadirektori Andrei Galijevi ja ajakirja Kommersant-Vlast (Võim) peatoimetaja Maksim Kovalski. Peamiseks põhjuseks nimetatakse Venemaa peaministri Vladimir Putini solvamist.


Ališer Usmanov ostis 2006. aastal Boriss Berezovskilt ja Badri Patarkatsišvililt kõik kirjastuse Kommersant aktsiad. Ta on päevalehe Kommersant, ajakirjade Vlast, Dengi, Sekret Firmõ ja Molotok ning portaali gazeta.ru omanik, mis kõik kuulub omakorda firmasse Kommersant Holding.

Moscow Post märkis meediajuhte kajastanud loos, et Usmanovi äri sõltub ka riigist –  alates 2000. aastast on ta Gazpromi ühe tütarfirma Gazprominvestholding peadirektor.

Usmanov oli varem lubanud, et ei sekku toimetuse töösse, kuid nüüd esitas ta pretensiooni ajakirja Vlast viimasele numbrile, mille esikaanel Vladimir Putini pildi kõrval seisis pealkiri: «победа единовбросов или как фальсицировали выборы.» («Jedinovbros’ide võit – kuidas võltsiti valimisi». Jedinovbros on sõnamäng: kokku on liidetud sõna jedinoros ehk «Ühtse Venemaa liige» ja vbros – «sissepaiskamine», niimoodi nimetatakse ebaseaduslikku häälte lisamist.)

Avaldus lükati tagasi

Reaktsioonina kolleegide vallandamisele esitasid eile lahkumisavaldused kirjastuse Kommersant peadirektor Demjan Kudrjavtsev, kelle avaldust vastu ei võetud, ja ajakirja Kommersant Vlast peatoimetaja asetäitja Veronika Kutsõllo, kelle avaldus rahuldati.

Intervjuus raadiojaamale Ehho Moskvõ rääkis Kutsõllo, et töötas ajakirjas pea 20 aastat ja tal on kahju lahkuda, kuigi sellist stsenaariumi võis ette näha, sest Ališer Usmanov oli korduvalt väljendanud oma rahulolematust toimetuse poliitikaga ning kaardimuudatused võinuks aset leida iga hetk.

Gazeta.ru kirjutas, et Usmanov põhjendas vallandamisi ajakirja valimistulemustele pühendatud numbriga. Seal oli näiteks artikkel sellest, kuidas toimusid valimised Vene saatkonnas Suurbritannias. Ühel valimissedelil oli märgitud korralik rist «Jabloko» ette, aga sedeli peale oli kirjutatud: «Putin, pošol na ***!»

«Õigesti täidetud, kuid kehtetuks tunnistatud valimissedel,» kirjutas Artjom Platov valimissedelit kujutava foto juurde allkirjaks. Praegu võib seda pilti näha rubriigis «Päevapilt» Esquire’i venekeelses veebiversioonis.

«Need materjalid kõiguvad pisihuligaansuse piiri peal,» selgitas Usmanov ja lisas, et ei välista  Maksim Kovalski kohtusse kaebamist.

Kovalski sõnas Ehho Moskvõle, et ei hakka vallandamist vaidlustama ega kahetse sellise materjali avaldamist. Tema sõnul on ajakirja peamiseks ülesandeks teenida lugejate huve. Pilt otsustati avaldada, kuna tegemist oli tsitaadiga ja maailmapraktikas on see tavapärane.

Portaal lenta.ru märkis, et see ei ole Umanovi omanduses olevates meediakanalites esimene duumavalimistega seotud vallandamiste laine. «Mitu päeva enne valimisi teatas gazeta.ru peatoimetaja asetäitja Roman Badanin oma lahkumisest ja selgitas, et otsus on seotud sellega, et portaalist võeti maha valimisrikkumistega seotud projekt «Rikkumiste kaart», mida tehti koos kodanikuühendusega Golos.

Vaba pressi allikad on Venemaal siiski säilinud. Näiteks väljaande Bolšoi Gorod võrguversioonis toimus eile otseülekanne 24. detsembri miitingu korraldajate koosolekult.

Pilt andis ettekäände

Ajalehe Novaja Gazeta poliitikaosakonna toimetaja Andrei Lipski ütles telefonivestluses Postimehega, et ehkki nende väljaanne kritiseerib ja kommenteerib võimu karmilt, ei leia ta, et sellise pildi avaldamine nende ajalehes oleks võimalik olnud.

«Ma ei avaldaks sellist fotot mitte kunagi,» ütles ta. «Siin pole jutt mitte julgusest või tsensuurist. See pilt andis neile ettekääne, millest võeti kinni. Ma ei tea detaile, kuid mulle tundub, et omanik tegi selle [vallandamise] igaks petteks ära.»

Küsimusele, kas võim avaldab meediale survet ning mida ta arvab presidendi administratsioonijuhi Vladislav Surkovi neljapäevasest salajasest kohtumisest avaliku elu tegelaste ja ajakirjanikega, vastas Lipski, et tema väljaande esindajad Surkoviga kohtumas ei käi.

«Kui Surkov tahab meiega kohtuda, tulgu meie juurde,» lisas ta.

Surkoviga kohtusid näiteks telekanali Russia Today peatoimetaja Margarita Simonjan, Russkaja Služba Novostei peatoimetaja Sergei Dorenko, telesaatejuhid Maksim Ševtšenko ja Tina Kandelaki, režissöör Stanislav Govoruhhin jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles