Valge Maja: Trump ja Xi võivad kohtuda juuni lõpus Jaapanis

Copy
Valge Maja majandusnõunik Larry Kudlow 9. mail Washingtonis.
Valge Maja majandusnõunik Larry Kudlow 9. mail Washingtonis. Foto: EPA/Scanpix

USA president Donald Trump ja Hiina riigipea Xi Jinping võivad kohtuda juuni lõpus Jaapanis G20 tippkohtumise kõrvalt, et lahendada riikidevahelised erimeelsused kaubandusküsimustes, ütles Valge Maja nõunik pühapäeval.

Maailma kahe suurima majandusega riigi läbirääkijad lõpetasid reedel kaks päeva kestnud kõnelused kokkuleppeta.

USA tõstis ööl vastu reedet 200 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupade imporditolli 10 protsendilt 25 protsendile ja Trump andis seejärel korralduse tõsta ka nende umbes 300 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupade imporditolle, mis on seni puutumata jäänud.

Trumpi majandusnõuniku Larry Kudlow sõnul protsess jätkub ning imporditollid jäävad kehtima edu saavutamiseni läbirääkimistel.

Ta ütles telejaama Fox News saates, et Ühendriikide jaoks on kõnelustel igasugune endale juba võetud kohustustest taganemine vastuvõetamatu.

Järgmise läbirääkimisvooru kohta lõplikke plaane veel tehtud ei ole, sõnas Valge Maja nõunik, lisades samas, et Hiina on kutsunud USA rahandusministri Steven Mnuchini ja kaubandusvoliniku Robert Lighthizeri Pekingisse.

Trumpi ja Xi kohtumise šansid Jaapanis «on ilmselt päris head», lausus Kudlow.

G20 tippkohtumine korraldatakse Jaapanis Osakas 28.-29. juunil.

Valge Maja majandusnõuniku sõnul peab USA muutma oma tootjatele ja töölistele soodsas suunas kaubandussuhteid Hiinaga, sest need on seni olnud «liigselt tasakaalust väljas».

Kudlow ütles, et kaubandussõjast Hiinaga Ühendriikide majandusele tekkiv kahju kujuneks prognoositust väiksemaks ja see on risk, «mida me peaksime võtma ja saame võtta».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles