Briti Nõukogu töötaja mõisteti Iraanis spionaaži alusel vangi

Copy
Inimesed Iraani lipumaalingute ees.
Inimesed Iraani lipumaalingute ees. Foto: Abedin Taherkenareh / EPA / Scanpix

Iraani kohus mõistis Briti Nõukogus töötanud Iraani kodaniku spionaaži eest kümneks aastaks vangi, teatas kohtuvõimu uudisteportaal Mizan Online täna. 

Kohtuvõimu kõneisik Gholamhossein Esmailil ei täpsustanud, millal kohus otsuse langetas ega avaldanud süüdimõistetu nime, kuid ütles, et kohtualune tunnistas end süüdi ja mõisteti kümneks aastaks vangi.

Kõneisiku sõnul oli süüdimõistetu ülesandeks koostada ja juhtida kultuurilise sisseimbumise projekte ja Iraani luure- ja julgeolekuteenistused vahistasid ta enam kui aasta tagasi.

Briti Nõukogu on kultuuri- ja haridusorganisatsioon, kuid oma veebilehe järgi nad Iraanis füüsiliselt ei tegutse. Islamivabariigi ametivõimud sulgesid Briti Nõukogu riigis ebaseaduslike tegevuste tõttu üle kümne aasta tagasi.

Esmaili rääkis, et naissoost süüdimõistetu kirjeldas ülestunnistuses, kuidas ta värvati ja andis ka teavet juhiste kohta, mille talle andis Briti luureteenistus.

Süüdimõistetu oli Iraani tudeng, kes tahtis elada ja töötada Ühendkuningriigis ja talle pakkus tööd Briti Nõukogu. Ta külastas Iraani korduvalt varjunimede all ja lõi sidemeid kunsti- ja teatriringkondadega, sõnas kohtuvõimu pressiesindaja.

Mullu peeti Iraanis kinni üks Londonis baseeruv Briti Nõukogu liige, kes oli külas oma sugulastel. Ei ole veel selge, kas tegu on sama isikuga, kes esmaspäeval vangi mõisteti.

Briti välisministeerium väljendas Briti Nõukogu töötajale Iraanis vanglakaristuse määramise üle muret.

«Briti Teherani saatkonna töötajad on ühenduses Iraani valitsusega, et hankida lisainformatsiooni,» lausus välisametkonna pressiesindaja AFP-le. 

Iraanis kannab juba vanglakaristust Briti-Iraani topeltkodakondsusega Nazanin Zaghari-Ratcliffe, kes töötab meediafirma Thomson Reuters heategevusharu heaks. 

Zaghari-Ratcliffe peeti kinni 2016. aasta aprillis, kui ta valmistus pärast pere külastamist Teheranist lahkuma. Sama aasta septembris mõisteti ta Iraani valitsuse kukutamise katses süüdistatuna viieks aastaks vangi. Zaghari-Ratcliffe ei ole süüd omaks võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles