France Inter: Le Pen üritab ringreisiga Salvini varjust välja tulla

Postimees
Copy
Marine Le Pen kohtus EKRE liikmetega riigikogus.
Marine Le Pen kohtus EKRE liikmetega riigikogus. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Välismaa meedias on Prantsusmaa paremäärmuslase Marine Le Peni nn Euroopa tuuri valguses pööratud tähelepanu tema ringreisi saatvale suuremale plaanile. 

Euractiv: Krimmi osas ollakse erimeelsustel

Euroopa poliitikat analüüsiv portaal Euractiv märgib, et Le Peni külaskäik võib tema populistidest võõrustajatele ehk EKRE-le pigem kahjulikult mõjuda. Seda peamiselt Le Peni ja Venemaa lähedaste suhete tõttu.

Euractiv kirjutas, et Tallinn on Le Peni nn Euroopa tuuri viimase peatus ning ringreisiga üritab ta paremäärmuslastele Euroopa Parlamendi valimiste eel toetust koguda. Artiklis tsiteeritakse Taavi Rõivast (RE), kelle sõnul on Le Pen elav näide sellest, et Euroopa parempopulism on selgelt ka kremlimeelne liikumine.

Artiklis märgitakse, et Le Peni ja EKRE peamised erimeelsused tulevad välja just Krimmi annekteerimisega seoses, mida Le Pen seaduslikuks peab.

Le Peni külaskäigu organiseeris algatus Euroopa Rahvaste ja Vabaduste Eest (MENF), kuhu kuuluvad teiste hulgas ka Itaalia erakond Liiga ja Austria Vabaduspartei.

Euractiv pühendab lõigu ka EKRE-le. «Pärast tõusu märtsikuus toimunud valimistel, on EKRE nüüd osa kolme erakonna valitsuskoalitsioonist.» Tuuakse välja, et EKRE-l on parlamendis 19 kohta, kuid mainimata ei jäeta ka erakonna tausta. Euractiv kirjutab, et EKRE on paistnud silma mustanahaliste suhtes vaenulike väljaütlemistega.

«Hoolimata nende kattuvatest seisukohtadest, distantseeris Mart Helme end hiljuti Le Pen’ist, öeldes, et prantslanna kutsus end sisuliselt ise Eestisse,» kirjutas Euractiv.

Le Pen külastas eile Slovakkiat, kus kohtus Boris Kollári poolt juhitud parempopulistliku Sme Rodina erakonna liikmetega. Külaskäik ajas vihale Slovakkia euroopameelsed, kes reageerisid jõuliselt.

Meeleavaldus Bratislavas, millega protesteeriti Marine Le Peni külaskäigu vastu.
Meeleavaldus Bratislavas, millega protesteeriti Marine Le Peni külaskäigu vastu. Foto: STRINGER / AFP / Scanpix

France Inter: Le Pen ei taha jääda Salvini varju

Prantsuse raadiojaam France Inter avaldas eile hommikul enne Le Peni külaskäiku Slovakkiasse ja Eestisse oma veebilehel artikli ringreisi kohta ning reastas tema kahe ööpäeva jooksul tehtavad lennureisid.

«Pariis-Viin; Viin-Bratislava; Bratislava-Viin; Viin-Riia; Riia-Tallinn; Tallinn-Frankfurt; Frankfurt-Pariis. See on Marine Le Peni järgmise 48 tunni muljetavaldav lennugraafik. Kui Euroopa Parlamendi valimisteni on jäänud alla kahe nädala, teeb Rahvusliku Liidu (RN) president kõvasti tööd, et veeta paar tundi Slovakkias ja Eestis. Mida ta otsib? Esmalt, uusi liitlasi,» kirjutab France Inter.

Raadiojaama teatel soovib Le Pen olla euroskeptikute leeriga tihedalt seotud, et mitte kaduda ära Itaalia asepeaministri Matteo Salvini varju, kellel pole tänu oma positsioonile probleemi pidada dialoogi Ungari peaministri Viktor Orbani ega ka Poola võimupartei liidri Jarosław Kaczyńskiga.

France Inter kirjutab, kuidas Le Pen kohtub värske Eesti siseministri Mart Helmega. Lisaks nimetatakse Tallinna külastamist heaks võimaluseks kohtuda ka Põlissoomlaste ja Taani Rahvapartei esindajatega.

Kuid Le Peni peamise eesmärgina tuuakse välja hoopis Poola võimupartei Õigus ja Õiglus (PiS) meelitamist Salvini ja Le Peni poolt loodavasse gruppi. «Visiiti Eestisse märkab selgelt ka peamine sihtmärk PiS. Praegu pole PiS valmis oma Euroopa Parlamendi fraktsioonist lahkuma,» märgib France Inter. Nende teatel oleks PiS valmis fraktsiooni vahetama alles siis, kui Briti konservatiive nende kõrval enam pole.

France Interi teatel kohtuvad natsionalistid uuesti laupäeval Milanos, kuhu kogunetakse Salvini kutsel.

Marine Le Pen (vasakul) ja Matteo Salvini.
Marine Le Pen (vasakul) ja Matteo Salvini. Foto: Alain ROBERT/SIPA / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles