Merkel hakkab Macroni kliimaplaaniga nõusse jääma

Copy
Saksa liidukantsler Angela Merkel.
Saksa liidukantsler Angela Merkel. Foto: Reuters/ScanPix

Saksa liidukantsler Angela Merkel andis täna märku soovist ühineda teiste Euroopa riikide plaaniga saavutada 2050. aastaks süsinikuneutraalsus, kuid rõhutas, et eesmärk peab olema jõukohane.

Merkel keeldus kodusest survest hoolimata esialgu ühinemast eelmisel nädalal esitatud Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni ja veel kaheksa Euroopa Liidu riigi kliimaalgatusega.

Nüüd ütles Merkel Berliinis rahvusvahelisel kliimamuutuse konverentsil, et kavatseb küsimuse mai lõpus valitsusistungil arutusele võtta.

«Me ei aruta, kas me suudame selle saavutada, vaid kuidas me selle saavutada suudame,» seletas ta. «Kui  leiame mõistliku vastuse, võime algatusega ühineda.»

Saksamaa on kasvuhoonegaaside heitme kärpimise püüetes teistest Euroopa riikidest, sealhulgas Prantsusmaast ja Suurbritanniast maha jäänud. Merkel märkis, et Saksamaa ei suuda täita isegi endale 2020. aastaks seatud eesmärke.

Kantsler kinnitas aga, et Saksamaa on maakera soojenemise aeglustamisest väga huvitatud.

«Kui me ei suuda kliimat kaitsta, siis on konfliktide sagenemine maakera rahvaarvu kasvu arvestades vältimatud, sest ressursse jääb vähemaks,» sõnas ta.

Merkeli sõnul näitavad koolilaste protestiaktsioonid, kui tähtis on kliima teema noorte jaoks. «See seab surve alla kogu maailma poliitikud.»

Küsimus ei ole selles, kui kalliks kliimaeesmärkide täitmine läheb, rõhutas ta, vaid selles, kui kalliks läheb maksma meie tegevusetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles