Trump eitas 120 000 sõduri saatmst Lähis-Itta (1)

Copy
USA lennukikandja Abraham Lincoln.
USA lennukikandja Abraham Lincoln. Foto: Reuters/ScanPix

USA president Donald Trump eitas esmaspäeval teateid, et ta kaalub 120 000 sõduri saatmist väidetavat Iraani ohtu tõrjuma, kuid ei välistanud tulevikus palju suuremate jõudude saatmist.  

«Ma arvan, et see on libauudis,» ütles Trump New York Timesi artikli kohta, mille kohaselt kaalub Valge Maja 120 000 sõduri lähetamist piirkonda, osana Iraani valitsuse survestamise kampaaniast. 

«Nüüd, ka ma teeksin seda? Absoluutselt. Kuid me ei ole seda kavandanud,» lausus Trump ajakirjanikele. «Loodetavasti meil polegi vajagi seda kavandada. Kui me seda siiski teeksime, saadaksime ikka kõvasti rohkem sõdureid.»

Pentagon on juba saatnud mõne viimase päeva jooksul Lähis-Itta lennukikandja ja tuumavõimelised polmmitajad. 

Timesi artikli kohaselt ei ole 120 000 kaalumisel olevat sõdurit mõeldud Iraani tungimiseks, mis planeerijate sõnul vajaks hoopis suuremat hulka. 

Kuid nii suur vägede liigutamine läheks vastuollu kogu Trumpi ametiaja väldanud ponnistustega kärpida Ühendriikide kohalolekut välismaal. 

Kuid säärasest hoiakust hoolimata on tema valitsus võtnud üha jäigema hoiaku Iraani suhtes, kes on USA ja selle liitlaste Iisraeli ja Saudi Araabia kauaaegne vaenlane. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles