Putin tahab taastada täielikult suhted USA-ga (5)

Copy
Mike Pompeo ja Vladimir Putini kohtumine.
Mike Pompeo ja Vladimir Putini kohtumine. Foto: Aleksandr Nemenov/afp/scanpix

Vene president Vladimir Putin ütles teisipäeval kohtumisel USA välisministri Mike Pompeoga, et tahab täielikult taastada pingestunud suhted Washingtoni ja Moskva vahel.

«Tahaksin väga näha, et teie visiit Venemaale tuleks kasuks Vene-USA suhetele ja edendaks nende arengut,» ütles Putin oma Sotši residentsis Pompeod vastu võttes.

Vene president kiitis ka USA eriprokuröri Robert Muelleri juurdlust Venemaa sekkumise suhtes Ühendriikide 2016. aasta presidendivalimistesse, nimetades seda «üsna objektiivseks juurdluseks».

«Hoolimata härra Muelleri komisjoni eksootilisest olemusest, viis ta üldiselt läbi üsna objektiivse juurdluse ja kinnitas mis tahes kokkumängu puudumist USA valitsuse ja Venemaa vahel,» sõnas ta.

USA välisminister ütles varem teisipäeval oma Vene ametivenna Sergei Lavroviga kohtudes, et president Donald Trump on pühendunud suhete parandamisele Venemaaga.

Kohtumisel Putiniga ütles Pompeo, et Trump tahab teha «meie kaks rahvast edukamaks ja ausalt öeldes edukamaks kogu maailma».

«President Trump tahab teha kõik, mis on meie võimuses ja palus mul reisida siia, et seda teile öelda,» lausus USA välisminister.

Pompeo sõnul on USA-Vene koostöö mõnes valdkonnas suurepärane. Ta tõi näiteks Põhja-Korea ja Afganistani ning terroritõrjekoostöö. «Nendelt asjadelt saame edasi liikuda,» lisas ta.

Pompeo on kõrgeim USA ametiisik, kes kohtub Putiniga pärast juulit, mil Trump Vene presidendiga Helsingis läbirääkimisi pidas ja jahmatas hiljem USA poliitilist eliiti, aktsepteerides tolle kinnitust, et ta ei ole Ühendriikide valimistesse sekkunud.

Muelleri uurimisraportis öeldakse küll, et Venemaa sekkumine USA 2016. aasta presidendivalimistesse oli ulatuslik ja süstemaatiline, kuid Trumpi kampaaniameeskonna kokkumängu süüdistus kinnitust ei leia.

Mueller ei võta aprillis kärbitud kujul avaldatud 448-leheküljelises uurimisraportis seisukohta, kas Trump takistas õigusemõistmist, kuid toob välja kümme episoodi, kuidas Trump üritas korduvalt Venemaa sekkumist 2016. aasta valimistesse uurinud juurdlust enda kontrolli alla saada ning Muellerit ametist välja puksida.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles