Briti valitsus esitab lahkumisleppe seaduse alamkojale juuni algul

BNS
Copy
Theresa May. Brexit.
Theresa May. Brexit. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP / Scanpix Baltics

Briti peaministri Theresa May valitsus esitab juuni esimesel nädalal parlamendile Euroopa Liiduga sõlmitud lahkumisleppel rajaneva seaduseelnõu Brexitiga edasiliikumiseks, teatas Downing Street.

Peaministri kantselei tegi avalduse pärast May ja leiboristist opositsioonijuht Jeremy Corbyni kohtumist võimaliku kompromissi arutamiseks, mis aitaks murda patiseisu Briti parlamendis. 

May kohtus Corbyniga, et «teha selgeks meie otsustavus viia kõnelused lõpule ja viia ellu referendumi tulemus Euroopa Liidust lahkumisest,» sõnas May pressiesindaja.  

«Seetõttu toome lahkumisleppe seaduse parlamenti 3. juuniga algaval nädalal,» lisas Downing Streeti pressiesindaja, viidates Briti valitsuse ja EL-i vahel sõlmitud lahkumisleppel põhinevale seadusele. 

Peaminister taotleb «stabiilset enamust parlamendis, mis tagaks lahkumisleppe seaduse turvalise läbimineku ja Ühendkuningriigi kiire lahkumise EL-ist,» sõnas ta. 

Briti konservatiivide valitsuse ministrid ja nende opositsioonilise Tööpartei ametivennad on arutanud viimased kuus nädalat seda, missugustel tingimustel oleks parlament valmis heaks kiitma novembris sõlmitud lahkumislepet, mille parlamendi alamkoda on praeguseks kolm korda maha hääletanud. 

May pressiesindaja ütles varem teisipäeval pärast valitsuse istungit, et esmatähtis on Suurbritannia lahkumisplaani üle kokkuleppe saavutamine enne parlamendi suvepuhkust, mis algab tavaliselt juulis. 

Ühendkuningriik on algselt 29. märtsil teostuma pidanud Brexiti kaks korda edasi lükanud ja nõustunud vastumeelselt osalema ka Euroopa Parlamendi valimistel 23. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles