Iraani kõrgeim juht välistas sõja USA-ga

BNS
Copy
Ajatolla Ali Khamenei.
Ajatolla Ali Khamenei. Foto: LEADER.IR/SIPA / LEADER.IR/SIPA / Scanpix

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei ütles teisipäeval, et mingit sõda USA-ga ei tule, kuid välistas ka läbirääkimised.

Khamenei ütles kõnes riigiametnikele, et vastasseis islamivabariigi ja Ühendriikide vahel on meelekindluse proovikivi, mitte sõjaline kokkupõrge.

«Vastasseis ei ole sõjaline, sest mingit sõda ei tule. Ei meie ega nemad taotle sõda. Nad teavad, et see ei oleks nende huvides,» vahendas Iraani kõrgeima juhi veebileht khamenei.ir tema sõnu.

«Iraani rahva selge otsus on osutada Ameerikale vastupanu,» lausus islamivabariigi kõrgeim juht. «Selles vastasseisus on Ameerika sunnitud taganema...sest meie otsusekindlus on tugevam.» 

Ajatolla välistas samas ka läbirääkimised USA-ga, nimetades neid mürgiks, sest ameeriklased tahavad võtta ära Iraani tugevused nagu raketid ja «strateegiline sügavus» regioonis. 

«Praeguse Ameerika valitsusega läbirääkimiste pidamine oleks kahekordselt mürgine...sest nad ei ole korralikud inimesed, nad ei jää millelegi kindlaks,» lausus Khamenei, viidates Ühendriikide otsusele lahkuda 2015. aastal Iraani ja viie suurriigiga sõlmitud tuumaleppest. 

Ta heitis USA presidendile Donald Trumpile ette ka teadmatust Iraani olukorra suhtes. «Nende president ütleb igal reedel, et Teheranis korraldatakse meeleavaldusi riigi vastu. Esiteks, seda tehakse laupäeviti, ja teiseks, Pariisis, mitte Teheranis.» 

Khamenei sõnavõtt järgneb pingetõusule Ühendriikide ja Iraani suhetes viimastel nädalatel. USA on saatnud Iraani täpsustamata rünnakuohule viidates Pärsia lahe piirkonda lennukikandja, pommitajad, dessantlaeva ja raketipatarei Patriot. Iraan on omakorda teatanud, et peatab mõnede endale mitmepoolse tuumaleppega võetud kohustuste täitmise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles