Merkel: vaidlustest hoolimata jõuame Macroniga kompromissile

Copy
Emmanuel Macron ja Angela Merkel.
Emmanuel Macron ja Angela Merkel. Foto: EPA/Scanpix

Saksa liidukantsler Angela Merkel tõdeb, et kuigi tema ja Prantsuse president Emmanuel Macron peavad poliitikaküsimustes pidevat võitlust ning nende vaated asjadele on erinevad, teevad nad enamasti ikka koostööd ja jõuavad kompromissile. 

«Loomulikult me võitleme teineteisega,» lausus Merkel täna Süddeutsche Zeitungile kahe Euroopa Liidu tähtsama liidri suhete kohta. 

«Meil on erinev mõtteviis ja erinev arusaam oma rollidest,» märkis ta, kuid lisas, et suurtes asjades jõuavad Berliin ja Pariis ikka loomupäraselt kokkuleppele. 

Merkel ja Macron on viimasel ajal tuliselt vaielnud mitmete teemade üle alates EL-i lähenemisest Brexitile kuni relvaekspordi ja kliimapoliitikani. 

Merkel eitas, et tema suhted Prantsuse presidendiga on viimasel ajal halvenenud. Ta tõi näiteks suured edusammud kaitsepoliitikas, viidates muu hulgas kokkuleppele, mille kohaselt hakkavad kaks riiki peatselt ühiselt tanki ja hävituslennukit välja töötama. 

Samas osutas Saksa liider erinevustele kahe riigi poliitilises kultuuris: «Mina olen koalitsioonivalitsuse kantsler ja palju rohkem seotud parlamendiga kui Prantsuse president, kes ei tohi isegi siseneda Rahvusassambleesse.» 

Merkel viitas ka halva ajastuse juhtumitele nagu siis, kui Macron püüdis läbi suruda suuri Euroopa reforme, tema aga tegeles koalitsiooni pikaleveninud moodustamisega pärast 2017. aasta valimisi. 

Ta ei nõustunud samas süüdistustega, et võrreldes reformist Macroniga on tema olnud Euroopa poliitika muudatuste piduriks. 

«Me oleme alati leidnud kesktee,» ütles kantsler, lisades, et ka Saksamaa on teinud terve rea algatusi, sealhulgas Aafrika arenguprojektide osas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles