Austria valitsus kehtestas koolides pearätikeelu

Copy
Austrias võeti vastu seadus, millega keelustatakse algkoolis pearättide kandmine.
Austrias võeti vastu seadus, millega keelustatakse algkoolis pearättide kandmine. Foto: Yelena Afonina / Yelena Afonina/TASS / Scanpix

Austria parlament võttis vastu seaduse, millega keelatakse moslemitest tüdrukutel algkoolis pearäti kandmine. Tõenäoliselt ootab otsust edasikaebamine põhiseaduskohtusse, sest seadust peetakse diskrimineerivaks. 

Seaduseelnõu vastuvõtmise poolt hääletasid valitsusse kuuluvad paremtsentristlik erakond Rahvapartei (ÖVP) ja paremäärmuslik Vabaduspartei (FPÖ). Opositsioon hääletas peaaegu ühehäälselt eenõu vastu.

Vältimaks süüdistusi, et tegemist on moslemite vastu suunatud seadusega, lisati sinna täiendus, mille kohaselt keelatakse kõik «ideoloogilise või religioosse mõjutusega riietusesemed, mis katavad pea».

Samas teatas valitsus eile, et seadus ei keela sikhi poisslastel kanda traditsioonilist turbani-laadset peakatet ja juutidel kipasid, sest need ei varja kõiki juukseid. Samuti tehakse erand inimestele, kes kannavad peakatteid meditsiinilisel põhjusel või kaitseks vihma ja lume eest.

Moslemitest tüdrukud hakkavad pearätti tavaliselt kandma puberteedieas.

Erakonna ÖVP parlamendisaadik Rudolf Taschner ütles, et seaduse eesmärk on vabastada tüdrukud survest alluda. Erakonna FPÖ haridusteemade pressiesindaja sõnul saadetakse seadusega signaal poliitilise Islami vastu. Samuti kannab see pressiesindaja sõnul eesmärki lõimumise soodustamiseks.

Endine sotsiaaldemokraatliku erakonna haridusminister Sonja Hammerschmid aga süüdistas valitsust püüdes pääseda meediasse intrigeerivate pealkirjadega, ilma, et integratsiooni või haridusega seotud probleeme lahendataks. 

Austria moslemikogukonna organisatsioon IGGÖ nimetas seadust hävitavaks ja moslemeid diskrimineerivaks ning lubas selle vastu kohtusse minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles