Spioonvaala võib oodata väljasaatmine Venemaale

Copy
Aprilli lõpus kalameeste poolt leitud valgevaal viibib juba kaks nädalat Norra ranniku lähistel ja otsib kontakti inimestega.
Aprilli lõpus kalameeste poolt leitud valgevaal viibib juba kaks nädalat Norra ranniku lähistel ja otsib kontakti inimestega. Foto: SOCIAL MEDIA / Jorgen Ree Wiig / Scanpix

Aprilli lõpus Norra kalameeste poolt leitud valgevaal, kes arvatakse olevat saanud koolituse Vene mereväes, võidakse toimetada tagasi Venemaale, kirjutas The Moscow Times.

Eelmisel kuul Norra kalameeste paatide juurde ilmunud valgevaal on tänaseks juba üle kahe nädala kohalikke elanikke lõbustanud, sest on väga seltskondlik, otsib inimeste lähedust ja teeb erinevaid trikke.

Nüüd aga leiavad Norra võimud, et loom tuleks tagasi Venemaale toimetada, sest Norras pole tema hoidmiseks sobilikke asutusi.

Vaala leidmisel arvati, et loom on saanud väljaõppe Vene mereväe koolitusprogrammi raames, mis keskendub mereimetajate sõjalistel eesmärkidel kasutamisele.

Leidmise hetkel olid vaala küljes kummalised rakmed, mis paistsid olevat mõeldud kaamera või relva mahutamiseks. Tänaseks on rakmed Norra kalandusameti ja kohalike kalameeste abiga eemaldatud ning nende eemaldamisel märgati nende küljes kirja «Peterburi varustus».

Valgevaala märkasid esmakordselt Norra kalamehed.
Valgevaala märkasid esmakordselt Norra kalamehed. Foto: NTB SCANPIX / REUTERS / Scanpix

Teise teooria kohaselt põgenes vaal Venemaa Valge mere piirkonnast, kus teda võidi kasutada haigete laste teraapiakeskuses.

Norra mereuuringute instituut edastas kalandusametile oma nägemuse looma edasise saatuse kohta. Nimelt peab instituut õigeks, et loom toimetataks valgevaaladele sobilikku asutusse, sest ta on inimestega liialt harjunud, et üksi looduses hakkama saada. Norras aga vastav asutus puudub, mistõttu kaalutakse looma saatmist Venemaale.

«Kui see vaal tuleb asutusest, mis paikneb Norra piiri lähedal Venemaal, siis oleks parim ja kiireim lahendus looma tagasisaatamine,» sõnas instituut kirjas. Kui Venemaale toimetamise variant ei osutu võimalikuks, tuleb vajalik asutus leida mõnest teisest riigist.

Venemaa ametlikud esindajad pole tänaseni vaala kohta kommentaare jaganud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles