Pedofiiliaskandaal raputab Poola poliitilist maastikku

Copy
Poola aktivistid kukutasid eile Gdańskis pedofiilias süüdistatud vaimuliku Henryk Jankowski skulptuuri.
Poola aktivistid kukutasid eile Gdańskis pedofiilias süüdistatud vaimuliku Henryk Jankowski skulptuuri. Foto: Bartek Sabela / AP / Scanpix

Hiljuti avalikkuse ette jõudnud Poola dokumentaalfilm pedofiiliast vaimulikkonnas on andnud hoobi valitsevate konservatiivide väljavaadetele peatsetel Euroopa Parlamendi valimistel, sest erakonnal on katoliku kirikuga tihedad sidemeid, ütlesid analüütikud neljapäeval.

Poola kaks suuremat poliitilist jõudu - parempoolne erakond Seadus ja Õiglus (PiS) ning Euroopa Koalitisoon, mis ühendab opositsioonierakondi eesotsas liberaalse Kodanikuplatvormiga (PO) - on seni olnud arvamusküsitlustes tasavägised, kuid film võib vaatlejate arvates olukorda muuta.

«Kogu see lugu võib kallutada tasakaalu opositsiooni kasuks,» ütles politoloog Stanisław Mocek 26. mai valimisi silmas pidades.

Tema sõnul võib lähedus katoliku kirikuga alates 2015. aastast võimul olnud PiS-ile kalliks maksma minna. 

Laupäeval YouTube'i pandud vendade Tomasz ja Marek Sekielski film «Ära räägi kellelegi» on nüüdseks vaadatud üle 17 miljoni korra.

Kahetunnine dokumentaal sisaldab varjatud kaameraga võetud kaadreid ohvritest, kes praegu on juba täiskasvanud, vastamisi eakate preestritega, pärimas aru aastakümnete taguse seksuaalse väärkohtlemise kohta.

Ka kohalik meedia on asunud aktiivselt kannatanute lugusid, kommentaare ja paljastusi avaldama.

Tule all on piiskopid, kes pedofiiliajuhtumeid varjasid ning juba nõutakse sõltumatut komisjoni, mis preestrite minevikupatud päevavalgele tooks.

Moceki arvates võib pedofiiliaskandaalist tingitud ühe-kahe protsendi häälte kaotus PiS-ile saatuslikuks saada.

Teoloog Stanisław Obirek tõdeb, et paanikas on nii PiS kui vaimulikkond.

Ta ennustab, et juunisse kavandatud Vatikani pedofiiliaeksperdi, Malta peapiiskopi Charles Scicluna külaskäik võib tuua kaasa mitme Poola piiskopi tagasiastumise.

Valitsevad konservatiivid ei ole jäänud, käed rüpes, istuma. Nad on teatanud plaanist tõsta vanglakaristuste ülemmäära pedofiilia eest 30 aastale ja legaalse seksuaalvanuse 15 aastalt 16-le.

Parlament on eelnõu juba läbi vaadanud ja see võib lähipäevil seaduseks saada, sest PiS-il on parlamendis absoluutne enamus.

Valitsuse pressiesindaja tõrjus küll väiteid, et eelnõu on seotud pedofiiliaskandaaliga, kuid asepeaminister Jarosław Gowin möönis, et filmist tekkinud ühiskondlikul debatil võib valimistulemustele mõju olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles