Taiwan seadustas esimese Aasia riigina samasooliste abielu (1)

BNS
Copy
Samasooliste abielude toetajad. Pilt illustreerib antud artiklit.
Samasooliste abielude toetajad. Pilt illustreerib antud artiklit. Foto: Chiang Ying-ying / AP

Taiwani parlament seadustas reedel Aasia jaoks esmakordselt samasooliste abielu.

Valitsuse esitatud eelnõu elas üle konservatiivide viimase hetke katse lahjendada algatuse sisu «tsiviilliiduks».

Saareriigi parlamendisaadikud kiitsid heaks eelnõu, mis lubab samasoolistel paaridel moodustada «eksklusiivseid alalisi liite». Eelnõus on ka punkt, mis lubab neil taotleda riigilt «abielu registreerimist».

Rahvusvahelisel homofoobia-, transfoobia- ja bifoobiavastasel päeval läbi viidud parlamendihääletus on suur võit saareriigi LGBT kogukonnale, mis on võidelnud aastaid erisoolisega võrdsete abieluõiguste eest.

Taiwan on Aasia geiõiguste liikumise esirinnas.

Konservatiivid mobiliseerusid viimastel kuudel eelnõu vastu, et vabaneda selles sisalduvast viitest abielule. Nad pakkusid omalt poolt piiratud samasooliste liitu, kuid nende eelnõud ei saanud parlamendis piisavat toetust.

Geiõiguste organisatsioonid tervitasid reedest hääletust, rõhutades, et võimalus taotleda abielu registreerimist muudab nad heteroseksuaalsete paaridega võrdsemaks.

Taiwani kõrgeim kohus otsustas kahe aasta eest, et samasooliste abielu mittelubamine on põhiseadusega vastuolus. Kohtunikud andsid valitsusele 24. maini aega seadust muuta või hakanuks abielu automaatselt kehtima kõigile võrdselt soost sõltumata.

Mitut seaduse sätet alles arutatakse, nii ei ole selge, kas samasoolised paarid saavad lapsendamisõiguse.

Seni olid Austraalia ja Uus-Meremaa Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas ainsad riigid, kus geiabielud on seadustatud. Taiwan on Aasias esimene.

Vietnam dekriminaliseeris 2015. aastal geiabielude tähistamise, kuid ei läinud siiski samasooliste liitude seadusliku tunnustamiseni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles