Ukraina välisminister astub tagasi (2)

Copy
Ukraina välisminister Pavlo Klimkin.
Ukraina välisminister Pavlo Klimkin. Foto: Denis Balibouse / Reuters / Scanpix

Ukraina välisminister Pavlo Klimkin teatas täna oma tagasiastumisest.

«Nagu lubasin, kirjutasin lahkumisavalduse. Esmaspäeval, ametissevannutamispäeval, saadan selle ülemraadasse, Ukraina uuele presidendile,» ütles Klimkin Facebookis videopöördumises.

Ta ütles, et teavitas tulevast presidenti Volodõmõr Zelenskõid oma kavatsusest juba ette.

«Tal peab olema õigus omaenda välispoliitikameeskonnaks, oma välispoliitilise strateegia ülesehitamiseks. Ütlesin talle, et olen valmis aitama seal, kus vaja, kus meie põhimõtted langevad kokku,» märkis Klimkin.

Klimkini sõnul on tal olemas ka meeskond, kellega kandideerib valimistel ülemraadasse. 

«Mõistan, mida tahavad ukrainlased, mõistan samuti, mida meilt ootab maailm. Mul on palju mitmesuguseid mõtteid, loodan need ellu viia, seepärast liigun edasi, lähen poliitikasse, ülemraadasse meeskonnaga, kellega mul on ühised põhimõtted ja visioon edasiminekust,» ütles minister. 

Klimkin määrati välisministriks 2014. Ta on töötanud välisministeeriumis 1993. aastast.

Varasema poliitilise kogemuseta 41-aastane koomik Zelenskõi valiti aprillis presidendiks enam kui 73-protsendiga häältest.

Ta on lubanud jätkata Ukraina läänemeelset kurssi, kuid tema poliitiline programm on ebamäärane ja siiani ei ole selge, kelle ta tippametikohtadele määrab.

Seaduse järgi valib Ukraina president välis- ja kaitseministri kandidaadid, kelle peab siis heaks kiitma parlament. Peaministri valib parlamendikoalitsioon.

Seni on Zelenskõil olnud raskusi parlamendis oma tahte kehtestamisega. Ta on ka vihjanud, et kaalub parlamendi laialisaatmist ja ennetähtaegsete valimiste korraldamist enne korralisi üldvalimisi oktoobris.

Plaani elluviimise teeb aga raskemaks parlamendikoalitsiooni lagunemine pärast läänemeelse erakonna Rahvarinne lahkumist sellest.

Lisaks Klimkinile teatasid oma tagasiastumisest julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretäri Oleksandr Turtšõnov, presidendi esindaja parlamendis Irõna Lutsenko, ülemraada esimene aseesimees ja presidendi volinik Donbassi asjus Irõna Geraštšenko, samuti presidendiadministratsiooni aseülemad Oleksi Filatov ja Kostjantõn Jelissejev.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles