Olof Palme auhinna pälvis Kongo günekoloog

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Denis Mukwege.
Denis Mukwege. Foto: SIPA / SCANPIX

Tänavuse Olof Palme auhinna pälvis Kongo günekoloog Denis Mukwege, keda tunnustati vägistamise ohvriks langenud naiste heaks tehtud töö eest.


«Tema töö on erakordne näide sellest, mida julgus, püsivus ja lakkamatu lootus võivad inimeste õiguste ning väärikuse tagamisel korda saata,» seisis Olof Palme fondi avalduses, vahendas AFP.

53-aastane Mukwege asutas konfliktidest räsitud Kongo idaosas asuvas Bukavu linnas haigla, kus ta tegeleb peamiselt vägistamise ohvriks langenud naistega, pakkudes neile «rahu, mõistmist ja solidaarsust».

Kongo idaosas kestev sõda ja rahutused on kaasa toonud naistevastase seksuaalvägivalla, mida panevad toime mässajate relvarühmitused kui ka valitsuse, armee ja politsei üksused.

Naisi rünnatakse süstemaatiliselt ja enneolematult sageli ning vägistamise ohvriks langenud naistele ja tütarlastele saab nende kogukondade poolt osaks laialt levinud sotsiaalne diskrimineerimine ja hülgamine.

ÜRO andmetel on Kongo olukord seksuaalse vägivalla osas kõige hullem maailmas, kuid kuritegude sooritajad naudivad karistamatust. Mukwege haiglasse saabub keskmiselt kümme ohvrit päevas.

Olof Palme auhind antakse isikule, kes on paistnud silma erakordsete saavutuste poolest, mille eesmärgiks on rahu edendamine ning võitlus rassismi ja ksenofoobia vastu. Auhind loodi mõrvatud Rootsi peaministri mälestuseks, kes tapeti Stockholmis teel kinost koju 28. veebruaril 1986. aastal.

Auhind, millega kaasneb ka 75 000 USA dollarit, antakse Mukwegele üle 30. jaanuaril Rootsi parlamendis.

Varem on preemia pälvinud India feminist ja ajakirjanik Parvin Ardalan, endine ÜRO peasekretär Kofi Annan, Myanmari võimude poolt vangistatud opositsiooniliider Aung San Suu Kyi ning endine Tšehhi president Vaclav Havel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles