Boliivia president alustas valimiskampaaniat neljandaks ametiajaks

Copy
President Evo Morales kõnelemas toetajatel valimiskampaania avaüritusel.
President Evo Morales kõnelemas toetajatel valimiskampaania avaüritusel. Foto: FREDDY ZARCO / AFP

Boliivia 59-aastane president Evo Morales alustas laupäeval Chimore´is valimiskampaaniat neljandaks ametiajaks.

Morales loodab oktoobrikuistel valimiste taas võitu ja tõrjus toetajatele peetud kõnes opositsiooni süüdistusi, et ta juhib korrumpeerunud ja diktaatorlikku valitsust. 

"Mitte kunagi, mitte iialgi ei ole me midagi varastanud. Me ei tulnud siia selleks, et kedagi röövida, vaid selleks, et rahvast teenida," kinnitas Morales.

Opositsioon on endiselt jagunenud kaheksa kandidaadi vahel ja ühelgi neist pole välja tulnud mingit konkreetsete plaanidega.

Boliivia opositsioon korraldas veebruaris meelevaldused päeval, mil möödus kolm aastat Moralese korraldatud referendumist põhiseadusmuudatuse üle, mis oleks kõrvaldanud põhiseadusest presidendi ametiajapiirangu. 

Kuigi Moralese kava sai rahvahääletusel lüüa, lükkas valitsus referendumitulemuse tagasi ja presidendi liitlastega mehitatud põhiseaduskohus andis talle õiguse oktoobrisse kavandatud valimistel osaleda. 

2009. aastast pärinev Boliivia põhiseadus, mis Moralese enda äranägemise järgi koostati, piirab presidendi võimuperioodi kahe järjestikuse ametiajaga. 

Põhiseaduskohtu hinnangul on Moralesel inimlik õigus tagasivalimist taotleda. 

President võitis jaanuaris oma erakonna eelvalimised ja kuulutas seejärel 2016. aasta referendumi tulemuse "mahamaetuks". 

"Ainus asi, mis on siin maha maetud, on ebaseaduslik kandidatuur, mille poolt avalikkus ei hääleta," lausus endine president ja opositsiooniliider Carlos Mesa, kes on arvamusküsitluste järgi Moralese lähim konkurent. 

Alates 2006. aastast Lõuna-Ameerika riiki valitsev Morales on juba praegu Boliivia ajaloo kõige kaugem ametis olnud president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles