Austraalia peaminister lubab üllatusvõidu järel kohe tööle asuda

Copy
Austraalia peaminister Scott Morrison.
Austraalia peaminister Scott Morrison. Foto: Saeed Khan / AFP / Scanpix

Austraalia peaminister Scott Morrison lubas pärast üllatusvõitu eile peetud üldvalimistel otsekohe tööle asuda.

Mullu augustis peaministriks tõusnud Morrison viis oma liberaalide-rahvuslaste kuus aastat võimul olnud koalitsiooni taas võidule, kuigi arvamusküsitlused ennustasid edu opositsioonilistele leiboristidele.

Morrison tänas täna hommikul austraallasi usalduse eest.

"Tänan kõiki austraallasi üle kogu riigi. Tänan, et mul on võimalus elada maailma parimas riigis," ütles Morrison.

Paljud võiduloorberitest lähevadki Morrisonile, keda kõigest kaks nädalat tagasi näis ootavat raske lüüasaamine. Kaotuse korral oleks ta läinud ajalooraamatutesse kui üks kõige lühema ametiajaga peaminister Austraalia ajaloos.

Siiski suutis ta negatiivse kampaania ning riigi suurima meediaorganisatsiooni toel vahe Tööparteiga kinni võtta. Ta üritas eriti püüda vanemaid ja rikkamaid valijaid, keda pani muretsema Tööpartei plaan kärpida hariduse, tervishoiu ja kliimaalgatuste rahastamiseks maksusoodustusi.

Valimistel oli tähtsal kohal kliimamuutus, sest Austraalia on arenenud riikidest selle mõjule üks haavatavamaid. Tavaliselt konservatiivsetes maapiirkondades nõudsid inimesed riigilt rohkem tegutsemist kliimamuutuse vastu, sest rekordilised tulvad, maastikutulekahjud ja põuad hävitavad nende elatist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles