Austria president soovib ennetähtaegseid valimisi septembris

Copy
Austria president Alexander Van der Bellen ja kantsler Sebastian Kurz.
Austria president Alexander Van der Bellen ja kantsler Sebastian Kurz. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / Scanpix

Austria president Alexander Van der Bellen ütles täna pärast valitsuse lagunemist korruptsiooniskandaali tõttu, et soovib ennetähtaegsete valimiste korraldamist septembris.

«Minu eelistus on korraldada ennetähtaegsed valimised septembris, võimalusel septembri algul,» ütles president pärast kohtumist Rahvapartei juhi, kantsler Sebastian Kurziga ajakirjanikele.

Õiguslikud protseduurid valimiste kuupäeva paikapanemiseks korraldatakse lähinädalatel. Van der Bellen kohtub sel teemal ka teiste parteide liidritega.

Kurz märkis omakorda, et ennetähtaegsed valimised «ei olnud soovitud, kuid need on vajalikud». Ta lubas, et püüab välja selgitada, kes oli Vabaduspartei (FPÖ) liidri ja asekantsler Heinz-Christian Strache tagasiastumiseni viinud videosalvestise taga.

Van der Bellen ja Kurz ei vastanud küsimusele, kes võiks Strache välja vahetada ning kas teised kõrged FPÖ liikmed, teiste seas vastuoluline siseminister Herbert Kickl võivad ametisse edasi jääda.

Strache teatas laupäeval, et lahkub ametist ja paneb maha ka FPÖ juhikoha seoses varjatud kaamera videoga, milles ta pakkus Vene oligarhi sugulasena esinenud naisele kampaaniatoetuse eest avalikke hankeid.

Strache sõnul langes ta ebaseaduslikke vahendeid kasutanud poliitilise rünnaku ohvriks, kuid lahkub ametist, et vältida edasist kahju valitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles