Mõrva tellimises kahtlustatav Ukraina ekspresident pääses kohtust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonid Kutšma.
Leonid Kutšma. Foto: SCANPIX

Kiievi Petšerski piirkonnakohus leidis, et kriminaalasi opositsioonilise ajakirjaniku mõrva tellimises kahtlustatava endise presidendi Leonid Kutšma üle tuleb lõpetada.

Peamiseks süüdistusmaterjaliks on 2000. aastal avalikkuse ette ilmunud salajased helisalvestised, mille lindistajaks on üks Kutšma endine ihukaitsja, vanem­ohvitser major Mõkola Melnitšenko.

«Mõkola Melnitšenko lindistused salvestati ebaseaduslikult ja neid ei saa Kutšma süü tõestamiseks kasutada,» põhjendas kohtunik Galina Supron, miks 1994. aastast 2005. aastani presidendi ametit pidanud Kutšma üle ei saa kohut mõista, vahendas RIA Novosti.

Endist presidenti kahtlustatakse 2000. aastal röövitud ja seejärel tapetud ajakirjanik Georgi Gongadze mõrva tellimises.

Ukraina iseseisvusaja üks kurikuulsam mõrv on endiselt lahendamata, kuigi endine siseministeeriumi töötaja Oleksi Pukatš on Gongadze tapmise üles tunnistanud.

Kutšmad ja ka teisi toonaseid kõrgeid riigitegelasi kahtlustatakse Gongadze mõrvas, kuna ajakirjanik tegeles toona valitsuse korruptsiooniskandaali uurimisega ning oli kriitiliselt meelestatud tollase presidendi Kutšma ja ka teiste juhtivate poliitikute suhtes.

Gongadze lesk on lubanud tänase kohtuotsuse edasi kaevata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles