Puškov: ENPA ministrite otsus on samm sanktsioonide tühistamise suunas (6)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Aleksei Puškov
Aleksei Puškov Foto: SCANPIX

Venemaa tipp-poliitik Aleksei Puškov nimetas Euroopa Nõukogu välisministrite otsust taastada Venemaa hääleõigus Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees sammuks sanktsioonide tühistamise suunas.

Puškov kirjutas Twitteris, et ministrite otsus on esimene samm Venemaale kehtestatud Euroopa Liidu sanktsioonide kaotamise suunas. Puškovi sõnul kardavad seda Venemaa vastased, kuna «sanktsioonide toetajate ühtne rinne võib kokku kukkuda». Poliitiku sõnul kannavad paljud Euroopa riigid Venemaale kehtestatud sanktsioonide tõttu kahju.

Euroopa Nõukogu võttis reedel vastu deklaratsiooni, mis annab Venemaa delegatsioonile võimaluse hakata taas osalema hääleõigusega Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee töös. Venemaa hääleõigus peatati pärast Krimmi annekteerimist 2014. aastal.

Nõukogu 47 liikmesriigi välisministrid hääletasid ülekaalukalt deklaratsiooni poolt. Selles öeldakse, et kõigil liikmesriikidel peab olema õigus võtta võrdsetel alustel osa nõukogu kahe põhiorgani tööst. Eesti hääletas dekraratsiooni vastu. Lisaks ei toetanud seda Suurbritannia, Poola, Gruusia, Läti ja Leedu.

Euroopa Nõukogu ministrite otsust kritiseerisid Eesti president Kersti Kaljulaid ja kaitseminister Jüri Luik. «Ma usun dialoogi Venemaaga, kuid see ei tähenda Venemaa tagasitoomist kõigi partnerluste juurde pärast seda, kui ta on rikkunud rahvusvahelist õigust ja oma lubadusi,» ütles Kaljulaid pühapäeval Lennart Meri konverentsil. Kaitseminister Luik sõnas, et teda šokeeris Euroopa Nõukogu otsus Venemaale Nõukogus täielike õiguste andmisest. «See on libe tee. Ma ootan, et varsti tuleb üles küsimus Euroopa Liidu Vene-vastaste sanktsioonide tühistamisest. Me teeme samu vigu, mida tegime pärast Vene-Gruusia sõda,» sõnas kaitseminister.

Aleksei Puškov on Venemaa parlamendi ülemkoja propagandakomisjoni juht ja endine populaarse telesaate juht, kes on ülistanud president Putini poliitikat, toetab Ukraina okupeerimist ning esineb regulaarselt läänekriitiliste avaldustega. 2017. aastal teatas ta, et ameeriklased pole kunagi Kuul käinud ning tegemist oli külma sõja aegse «paviljonilavastusega».

Puškovile on Ukraina vastaste avalduste eest kehtestanud sissesõidukeelu Ukraina, Ameerika Ühendriigid, Austraalia ja Kanada.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles