Ukraina julgeolekuteenistuse juhtkond lahkub ametist (2)

Postimees
Copy
Ametist lahkuv SBU juht armeekindral Vasyl Hrytsak
Ametist lahkuv SBU juht armeekindral Vasyl Hrytsak Foto: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

Ukraina julgeolekuteenistuse SBU juht armeekindral Vassõl Hrõtsak ja tema asetäitjad teatasid täna otsusest ametist lahkuda.  

«Ütlen ausalt, et kirjutasin lahkumisavalduse raske südamega, kuna muretsen nagu kõik teisedki teenistuse ja riigi tuleviku pärast,» teatas Hrõtsak SBU kodulehel avaldatud teates.

Hrõtsak ja tema asetäitjad esitasid lahkumisavalduse ajal, mil Ukrainas vannutati ametisse uus president Volodõmõr Zelenskõi. Julgeolekuteenistuse senine juhtkond jätkab ametis niikaua, kuni president pole SBU uusi juhte parlamendile kinnitamiseks esitanud.

Ukraina parlament nimetas Hrõtsaki julgeolekuteenistuse juhiks 2015. aasta juunis.

Täna esitas Ukraina uuele presidendile lahkumisavalduse ka välisminister Pavlo Klimkin. «Tal peab olema õigus omaenda välispoliitikameeskonnaks, oma välispoliitilise strateegia ülesehitamiseks. Ütlesin talle, et olen valmis aitama seal, kus vaja, kus meie põhimõtted langevad kokku,» märkis Klimkin oma avalduses.

Klimkin määrati Ukraina välisministriks 2014. Ta on töötanud välisministeeriumis 1993. aastast.

Seaduse järgi valib Ukraina president välis- ja kaitseministri kandidaadid, kelle peab siis heaks kiitma parlament.

Peaministri valib parlamendikoalitsioon. Lisaks Klimkinile teatasid oma tagasiastumisest julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretäri Oleksandr Turtšõnov, presidendi esindaja parlamendis Irõna Lutsenko, ülemraada esimene aseesimees ja presidendi volinik Donbassi asjus Irõna Geraštšenko, samuti presidendiadministratsiooni aseülemad Oleksi Filatov ja Kostjantõn Jelissejev.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles